Чешката Служба за сигурност и информация откри и осуети дейността на агентурна мрежа, работеща за Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия. Това съобщи днес в реч пред парламента началникът на чешкото контраразузнаване Михал Коуделка. Операцията по разкриването на мрежата е проведена съвместно с Националния център за борба с организираната престъпност, съобщава радио "Свобода".

Според Коуделка финансирането на мрежата е ставало чрез руското посолство в Чехия. Твърди се, че организацията е действала под прикритието на две търговски дружества, регистрирани в Прага. Фирмите са продавали софтуер и компютри.

Членовете на мрежата са имигранти от Русия, получили чешко гражданство, казва Коуделка. Твърди се, че те са организирали хакерски атаки срещу чешки обекти, както и срещу други европейски държави.

Повече подробности не се съобщават. Чешките спецслужби продължават разследването.

Руското посолство в Прага е заявило, че няма никакво отношение към разкритата от чешкото контраразузнаване агентурна мрежа.

За първи път за ликвидирането на разузнавателна мрежа на една от руските специални служби в Чехия бе съобщено през декември миналата година. Тогава Коуделка заяви, че през последните пет години неговото ведомство е успяло да разобличи десетки руски и китайски агенти.

Изявлението на шефа на чешкото контраразузнаване бе направено след критики от страна президента Милош Земан. Според него Службата за сигурност и информация без да има доказателства съобщава за присъствието в Чехия на голям брой руски и китайски шпиони. Според президента секретните доклади на специалните служби не съдържат подобна информация.