„София е образователната столица на България, а образованието е истинският двигател за развитие на икономиката. Промяната на града трябва да продължи във всички сектори, да увеличим скоростта и да надграждаме.  За мен да си кмет означава да работиш с ясни приоритети, а за мен образованието е кауза.“

Това каза кандидатката за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от местна коалиция ГЕРБ/СДС, на среща с представители от образователния сектор. Фандъкова получи категорична подкрепа за политиките в сферата на образованието и новите проекти, заложени в програмата й. 

На срещата присъстваха учители и директори на столични детски градини и училища, представители на синдикалните организации Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, доц. Лиляна Вълчева - председател на "Синдикат висше образование“ в КНСБ, Юлиян Петров - председател на „Синдикат Образование“ към КТ „Подкрепа“, ректори на университети, представители на неправителствения сектор и частните училища, както и кандидатите за общински съветници Малина Едрева, Нина Чанева и Деан Стаматов. 

„Когато започнах работа като зам.-кмет, заварих заменени, продадени и затворени 44 детски градини“, припомни Фандъкова.

От тогава до сега са построени 100 нови детски градини и са осигурени над 17 000 нови места. „Само тази година изграждаме 10 детски градини и се подготвя строителството на още 6. За мен това е начинът да помагаме на родителите да се върнат на работа, да бъдат спокойни и да създават семейство“, каза Фандъкова. Наред със строителството трябва да продължи и модернизацията на училищата и детските градини, каза кандидатката за кмет. 

„Предвиждаме строителство на 6 нови училища и имаме конкретни проекти. Те са  в кв. „Манастирски ливади – изток“, кв. „Манастирски ливади – запад“, кв. „Витоша“, кв. „Малинова долина“, нова сграда на 28 СУ в „Красна поляна“ и нов учебен блок на 9-а френска езикова гимназия“, каза Фандъкова и припомни, че вече са изградени  12 нови училищни сгради и още 8 са в строителство. 

Фандъкова благодари за съвместната работа с представителите на образователния сектор и подчерта:

„Много важно е, че заедно с неправителствения сектор успяхме да създаваме политики за приобщаване, за интеграция и грижа за всички деца“, каза кандидатката за кмет на София. 

Своята ясна подкрепа изрази Янка Такева, която каза, че е убедена в успеха на Фандъкова и затова вече поставя задачи за работа. 

В своето изказване ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков посочи, че за тези 10 години г-жа Фандъкова не се превърна в онези навъсени и надменни политици, с които човек не желае да говори.

Той заяви, че промяната, която е направена преди четири години за средното образование, трябва да бъде продължена и в сектора на висшето образование. По думите му това е важно дори и заради сградния фонд, който трябва да изглежда добре в столицата ни.