Протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор продължават и днес.

Цяла нощ демонстранти бяха окупирали Орлов мост в София, като блокадата бе вдигната рано тази сутрин. Но около 9 ч. недоволните от вчерашния избор на Гешев, преминал под знака на безпрецедентна полицейска охрана и един т.нар. контрапротест, организиран от сайта ПИК, се събраха отново.

Очакват се протести и в други градове на страната.

Симпатизантите на Гешев, организирани от Недялко Недялков, ПИК. Снимка Веселин Боришев

Недоволните се прехвърлиха под прозорците на президентството, за което призовават и от "Демократична България". От коалицията също организират демонстрация пред "Дондуков" 2, но привечер.

Искането към държавния глава Румен Радев е да не подписва указа за назначаването на сегашния заместник на Сотир Цацаров за нов главен прокурор със 7-годишен мандат.

По конституция президентът има право да върне предложеното му име, но само веднъж. А от Висшия съдебен съвет (ВСС), избрал вчера Гешев с мнозинство от 20 гласа "за" и само 4 "против", вече дадоха заявка, че дори и Радев да не подпише указа за назначаването на това лице, пак ще предложат същия кандидат за поста.

Към момента държавният глава не е дал индикации ще върне или не предложението на ВСС. И да го направи обаче, няма срок за това. Т.е. Радев може "да тупа топката" с подписването.