Резултатът, който постигнахме на изборите е много добър. Подкрепата, която СДС беше решаваща в много общини, включително и в София. Подкрепата ни беше решаваща и за преизбирането на Йорданка Фандъкова.

Това каза председателят на СДС Румен Христов, съобщи БГНЕС.

"Сблъсъкът на изборите беше ляво - дясно и ние нямахме никакво колебание да подкрепяме ГЕРБ, защото ние сме членове на ЕНП, членове на едно политическо семейство и е логично да бъдем заедно. Втората ни причина да подкрепим ГЕРБ е, че за нас БСП не е алтернатива нито в София, нито в България. БСП остана една непроменена комунистическа формация, която не заслужава да управлява България", заяви той.

И добави, че опитът показва, че левите водят страната ни до кризи.

Главният секретар на партията Илия Лазаров каза, че приносът на СДС е решаващ за избора на Фандъкова и той се дължи на факта, че 25 000 гласа идват от техните поддръжници.

"В рамките на нашите изчисления в страната ние сме получили над 150 000 гласа. Нашата тежест е между 10 и 12% в съответните листи и на тази база имаме повод за голяма гордост от наша страна", коментира той.

Преизбраният на първи тур кмет на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че СДС разширява своите позиции в местната власт.

"Където и да погледнете, СДС има повече общински кметове и по-силно влияние. Това е доказателство, че ръководството на партията е направила правилен избор, политиката с по-големите коалиционни партньори е водена правилно, и тя ще дава още по-добри резултати в годините напред", коментира Кабаиванов.

Теодор Петков, който беше преизбран за кмет на столичния район „Витоша“ каза, че на втория тур всички са се били обединили срещу тях и са водели грозна и арогантна кампания.

На местния вот СДС спечели 193 общински съветници, 10 кмета, кметове на кметства, като във Видин и Монтана са спечелили техните кандидати, а в Кюстендил и Плевен са подкрепили спечелилите.