"Благодаря на президента, че спази Конституцията и се произнесе в разумен срок. Процедурата продължава." 

Това заяви пред "24 часа" новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, след като президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаването му.

По-рано през деня държавният глава обяви пред медиите, че "изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона."

Радев напомни и липсата на алтернатива при номинациите, след като и правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне втори кандидат за поста.

"Упражнявам правото си по Конституция и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България", каза Радев.

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с голямо мнозинство Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. "За" гласуваха 20 от членовете на ВСС (в това число цялата т.нар. парламентарна квота) - много повече от необходимите 17 души. Четирима бяха против: Атанаска Дишева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев (и тримата върховни съдии от съдийската квота) и председателят на ВКС Лозан Панов.

При избирането му на поста Иван Гешев обяви, че е рано да казва какво планира да прави като главен прокурор, тъй като процедурата не е приключила. Той обаче се надявал, че прокуратурата ще се отвори "към проблемите и болките на хората".

"Надявам се прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество на места, където това не се случва - по-голяма активност извън рамките на София към окръжни и апелативни прокуратури", каза тогава Гешев. 

Според него било важно да се показва, че няма разлика между български граждани с различен социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление.

Гешев коментира и масовите протести срещу избора му като заяви, че "това, че една малка извънпарламентарна партия не ме харесва, е видимо." За него била важна оценката "на обикновените български граждани и на хората, за които работи прокуратурата".

А твърдението, че действа като "бухлка на управляващите" Гешев коментира така:

"Такива определения, етикети и всякакви други неща са много лесни. Те се използват обикновено, когато нямаш някакви аргументи. Този тип определения излъчват безсилие и злоба".

В интервю за БНТ Иван Гешев е коментирал и това, че е единствена номинация за поста главен прокурор:

"Нямам от какво да се срамувам. Не съм от елитите, не съм грандоман, работил съм на терен и това сериозно е поработило върху егото ми.

Номинация от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие не толкова за мен пероснално, колкото за труда на колегите, с които работим през последните години. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Аз не съм човек, който бяга нито от битките, нито от отговорност.

Не се срамувам да съм номиниран от най-успешния главен прокурор."