Григор Димитров ще играе за България в новия турнир ATP cup (3-12 януари) в Австралия, потвърди той на пресконференция в София.

Най-добрият ни тенисист се прибра след края на сезона - през миналата седмица той стигна до полуфинал на Мастърса в Париж, а след това прекара няколко дни в Исландия със семейството си.

ATP cup събира 24 национални отбора и ще се проведе в Бризбейн, Сидни и Пърт непосредствено преди Откритото първенство на Австралия. Димитров ще бъде играещ капитан на България.

"С нетърпение очаквам да играя в ATP Cup. Ще бъда играещ капитан, което ме прави много радостен и с нетърпение чакам да започна подготовка. Надявам се, че всички в отбора - и младите момчета, биха дошли с мен да се включат и да сме едни от първите, които играем за България", заяви Димитров.

Димитров отговори на много въпроси, свързани с изминалия сезон, в който той започна лошо, страдаше от контузия, смени треньора и ракетата си, но поне краят бе добър с полуфиналите на US Open и в Париж.

"Купа Дейвис"

Засега той не планира участие на "Купа Дейвис", както и не изключва олимпийските игри в програмата си за следващата година. Заяви, че винаги взема решение за "Купа Дейвис" в последния момент, но стана ясно - явно отново ще отклони покана. Според Гришо надпреварата "губи стойността си". Тя не е цел за него, той каза, че не вижда как ще подобри играта на другите български тенисисти.

От думите му стана ясно, че Андре Агаси ще остане негов съветник, а Радек Щепанек е бил само временен наставник, с когото няма да продължи да работи.

За треньора

„С Андре Агаси винаги сме поддържали контакт. Той ще бъде до мен, ако се нуждая от него. С Радек никога не сме започвали официално, а просто беше междинен период да видим дали можем да работим заедно. Не можехме да намерим правилната формула и да се приспособим добре, но оставаме приятели.

Съгласен съм, че без треньор накрая се справих по-добре. Не съм в паника сега да намеря нов. През последните месеци се научих да правя неща, които досега не бях правил. Тази свобода ти дава възможност да импровизираш повече. Като излезеш на корта, играеш сам и няма на кой друг да разчиташ. Какви ли не разговори съм имал със себе си по време на даден мач... Не може без треньор, но няма да бързам."

Режисьорът на филма

„Аз винаги съм режисьорът във филма. След като за момента вземам такива решения, мисля, че ще продължа да бъда този човек, който съм. Нищо в мен не се е променило и мисля, че съм същият човек. Никога не съм искал ранглистата или турнири да казват кой е Григор Димитров. Искам да бъда този, който съм, и мисля, че през годините съм запазил себе си и продължавам да работя в моята сфера и за моите цели. Не знам дали ще успя, но мога да се пробвам."

Докога ще играе тенис

"По принцип се виждам да играя тенис в следващите 10 години, но никога не знаеш какво ще стане. Всеки един играч - Роджър, Рафа, Новак, които са на това ниво, го правят поради различни причини. Мисля, че когато мина 33-34 г., трябва да намеря истинската причина да продължа да играя.

Всеки е различен и има различно виждане за играта и целите. Сега моите цели са различни. Гледам да съм фокусиран и ми се иска тялото да ми позволи да играя дълго. Не всеки може да се радва на подобна кариера. Вече 10 години съм в тура и няма една цяла година, която да съм пропуснал - това е добре." 

Какво е променил в играта си

„Всеки компонент беше важен. Минах през много промени, но също така може би технически промених много неща в ракетата. Когато се контузих, я смених, а това ми дава свобода да пускам повече ръката.

Ракетата помага във всяко отношение в този момент. В зала се играе по-различно, а настилката в Париж в мача с Джокович беше много бърза. И двамата имахме добър ден, но един форхенд трябваше да го изиграя по правата, а не по диагонала. Не успях да преместя краката. Тенисът на това ниво се решава за 2-3 точки.

Когато си далеч от топ нивото, на което бях преди, във всеки мач ти се струва, че катериш планина. Преди някои от турнирите тренирах много. В месеца преди US Open бях направил 110 километра бягане, но нямаше резултати."

US Open

"В Америка най-важният мач ми беше срещу Сепи. Много исках да бия Роджър, особено в такъв мач, а може би това беше и най-добрата атмосфера. Не чувахме топката, а имах чувството, че играем на закрито. Толкова много хора имаше... Но по-ранните мачове в турнира значеха повече за мен. С всеки изминал мач набираш скорост и после си казваш: "Да, пак мога да бъда там, където съм бил." От това идва цялата сигурност. Продължаваме." 

За финалите на ATP в Лондон

„Всеки един от играчите на финалния Мастърс има своите качества. Не трябва да отписваме Медведев. Видяхме Роджър как игра. Рафа си е Рафа. Не е печелил там досега? Това ще е фактор за него, а сега мисля, че се чувства уверен да го направи. Доминик (Тийм, бел. ред.) спечели пет турнира тази година и има големи шансове. Саша (Зверев, бел. ред.) ми се струва на ниво, при което, ако не започне добре, ще му е трудно. Циципас ще играе за първи път там, което значи, че ще направи всичко. Беретини прави годината на живота си. Настилката ще е малко бавна в началото, което на него ще му допадне.”