Полският антимонополен регулатор (UOKiK) съобщи, че ще глоби със 172 милиона злоти (40,3 милиона евро) френската енергийна компания Анжи (Engie), която е един от инвеститорите в проекта за газопровод "Северен поток-2", заради липса на сътрудничество по дело за строителството на газопровода. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на цитирания от "Bloomberg" регулатор, предава БТА.

Регулаторът не уточнява дали е наложена глоба на други компании, участващи в проекта. Антимонополната служба, цитирана този път от от Ройтерс, е заявила, че ще наложи значителна глоба днес в рамките на дело срещу руската компания "Газпром" и пет европейски фирми, отговарящи за финансирането на "Северен поток-2".

Буквално само няколко часа след като новината излезе, от френската компания заявиха, че незабавно ще обжалват постановлението. По думите на представител на фирмата - тя никога не е участвала в такова разследване и не е била питана за подробностите.
 
"Категорично не сме съгласни с тези претенции. Веднага ще ги оспорим", посочиха от Engie.
 

Полша твърди, че "Северен поток-2", който ще удвои експортния капацитет на Русия през Балтийско море, е заплаха за европейската енергийна сигурност и че ще засили и без това доминиращата позиция на "Газпром" на пазара.

През 2016 година антимонополната служба в Полша каза, че проектът "Северен поток-2" ще подкопае конкуренцията. Регулаторът отхвърли съвместното дружество между "Газпром" и европейските му партньори - френската "Анжи" (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall).

Миналата година антимонополната служба заведе дело срещу тези компании защото не са се съобразили с възраженията й.

Срещу реализирането на проекта има сериозни възражения от страна не само на Полша, но най-вече от САЩ. Въпреки това само преди две седмици и последната пречка пред осъществяването му падна - Дания официално даде разрешение за преминаването на тръбата през нейните териториални води. Докато се чакаше това разрешение, строителството продължи и към момента вече са изградени 80% от мощностите на газопровода и че строителните работи се извършват по график. "Северен поток-2" трябва да удвои годишния капацитет на съществуващия и в момента "Северен поток" като осигури още 55 млрд. куб. м. газ. Тръбата трябва да мине през териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия.