Тиери Бретон – новият кандидат-еврокомисар от Франция, е продал акциите си в технологичния гигант „Атос“ и други компании още преди да бъде проверен за конфликт на интереси.

Това заяви днес говорителят на новоизбраната Еврокомисия Ерик Мамер. Така той отговори на въпроса дали бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се чувства комфолтно, ако седи до един мултимилионер в Колегиума на комисарите.

Бретон бе изпълнителен директор на „Атос“, преди да бъде номиниран за еврокомисар от президента Еманюел Макрон.

Френският кандидат е продал акциите си, за да се ползва с доверието на евродепутатите, каза Мамер. Освен това той ще се ръководи стриктно от Кодекса за добро поведение на еврокомисарите и автоматично ще се самоизключва от вземане на решения, които биха могли да имат финансови последици за бившите му компании.

„Очевидно е, че г-жа Фон дер Лайен не съди за хората,  не се чувства удобно или неудобно да седи до тях в зависимост от банковата им сметка, а от техните качества“, обобщи Мамер.

Тиери Бретон бе номиниран на мястото на Силви Гулар, която евродепутатите отхвърлиха след допълнително второ изслушване.

Други двама кандидати – румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани, изобщо не бяха допуснати до изслушване. Те бяха уличени в конфликт на интереси от правната комисия на Европарламента.

Новият кандидат на Будапеща е Оливер Вархей, а на Букурещ – Алина-Йоана Вълян.

И тримата нови кандидати трябва да бъдат проверени за конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси на 12 ноември. Два дни по-късно те ще бъдат изслушани от ресорните комисии. На 21 ноември ще стане ясно дали тримата са одобрени.

Ако всичко мине гладко, новата Еврокомисия трябва да бъде гласувана на пленарна сесия в Страсбург, която започва на 25 ноември.

Същевременно Великобритания още не е изпратила своята номинация. Даденият от Урсула фон дер Лайен срок е 11 ноември.