Директорът на държавната многопрофилната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването тази сутрин.

Разпореждането идва след репортаж на Нова тв, в което се разказва как д-р Вълчев, както и председателите на двете комисии за ТЕЛК - лекари, подчинени на директора, са с издадени съмнителни удостоверения за инвалидност, на база на които получават инвалидна песния към заплатите си.

От МЗ обаче съобщават, че още миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист, казват още от министерството.

Малко след новината за уволнението, д-р Вълчев обяви пред "24 часа", че всъщност не е уволнен.

"Получих писмо от министъра на здравеопазването за свикване на Общо събрание на акционерите на болницата, защото ние сме търговско дружество. Това ще стане най-вероятно през декември и сигурно тогава ще ме освободят", допълни д-р Вълчев.

Ананиев е разпоредил и пълна проверка на ТЕЛК решенията, издадени от двете комисии в пазарджишката болница. Освен това от днес Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва пълна проверка на държавното лечебно заведение в гр. Пазарджик.

По повод удостоверенията за инвалидност д-р Вълчев твърди, че те са отпреди няколко години, проверявани са от парламента, здравното министерство и прокуратурата и неса открики нарушения или конфликт на интереси. Той обеща да свика нарочна пресконференция по случая.