Турция обяви днес, че започва да връща на Европа джихадисти, заловени по време на офанзивата ѝ в Сирия.

Досега европейските държави бяха по-скоро против приемането на тези лица, които произхождат от тях и са ги напуснали, за да се присъединят към терористичната групировка "Ислямска държава".

Според Асошиейтед прес Турция в момента държи в затворите си 1200 "чуждестранни бойци", които ЕС смята за изключително опасни престъпници.

Връщането на европейските джихадисти е работа на държавите от ЕС, каза днес върховната му представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от БТА.

"Всяка страна има различно законодателство по тези въпроси, ЕС няма желание и възможности да се намесва. Може да помогнем да се съгласуват подходи и действия, ако това бъде поискано", каза тя по време на съвет на външните министри в Брюксел.

Турция ще експулсира в близките дни 11 френски джихадисти в рамките на започнала днес кампания за репатриране на чуждестранни членове на групировката "Ислямска държава", предаде АФП, цитирана от БТА.

Френската агенция се позовава на турското министерство на вътрешните работи.

"Процедурите, засягащи 11 чуждестранни бойци от френски произход, са в ход", посочи говорителят на министерството Исмаил Чатаклъ, след като съобщи, че един американски джихадист вече е експулсиран, а на 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход.

В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин, уточни говорителят.

Той каза, че са в ход процедури за експулсиране в близките дни на други 15 джихадисти - 11 французи, двама германци и двама ирландци.

Стартирането от днес на кампанията по експулсиране на чуждестранни джихадисти бе обявено в петък от турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.