„Един от големите ми грехове това е, че магистралите в България са безплатни за българите. Като влязат в Сърбия, като влязат в Гърция, като влязат в Северна Македония, си плащат. Така ги направихме.“ 

Това казва в интервю за сръбския Първи канал премиерът Бойко Борисов. Записът на разговора е качен на профила на Борисов във фейсбук. 

(бел. ред. - всъщност в България се плаща винетка, така че магистралите не са безплатни. В Румъния, Гърция и Северна Македония има тол такси, но не и винетки).

„Ние нямахме нито една магистрала в България. И толкова им се радвахме като почнаха да излизат – „Тракия“, „Марица“, „Струма“, „Люлин“... Въобще и не помислихме за това и хората свикнаха.“, разсъждава министър-председателят. 

Според него обаче това не е най-големият проблем, защото „за радост икономиката върви напред“, а тол системата е пред пускане. 

По време на интервюто Борисов развива и една своя идея – „балканските държави да си уеднаквим тол системите“. 

„За да може таксата на ТИР-а и на територията на Сърбия, и на територията на България, Сев. Македония, Гърция или Румъния, ако искате, да бъде една и съща на километър. Това много ще помогне на бизнеса, туристите, ако щете.“, добавя той.  

Попитан как може да се намали времето за чакане на българо-сръбската граница, Бойко Борисов разказва, че се работи по разширяване на ГКПП Калотина. Имало и идея да се направят бързи ленти за транзитно пътуващите, на които срещу заплащане да се минава по-бързо.

По думите му едно време граничните пунктове между бивша Югославия и България са строени малки, за да не могат през тях да преминават хора и българите да бягат в Югославия. Според него това си е било една своеобразна Берлинска стена за бизнеса, инвеститорите и туризма.

„Просто вие сте млади и се забравили. За България вие бяхте Запада“, обърна се на накрая към сръбските журналисти Борисов.