За втори път в рамките само на няколко дни от ГЕРБ намекнаха, че може да има дело за т.нар. Костинбродска афера, участник в която бе и Мая Манолова.

Пръв това направи премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. В речта си миналата седмица по време на национална среща с новоизбраните кметове, той вметна: "На нас още не ни е минал Костинброд... Давността му...".

Днес Манолова внесе в Общинската избирателна комисия жалба като прелюдия към искането на инициативния комитет, който я издигна за кандидат за кмет на София, за касиране на вота в столицата. Тя се яви на балотаж срещу кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Втората спечели с 5% разлика, а от екипа на Манолова твърдят, че това е станало след редица нарушения.

Последва отговор от ГЕРБ късно следобед. 

"Това повече не може да продължава така, защото давността за Костинброд още не е изтекла. Да видяхте автобуси с двойни дъна, че вотът ще бъде подменен?!...

Тези приказки сме ги слушали от същите хора, които загубиха сега и търсят оправдания", посочи на нарочна пресконференция този следобед областният координатор на партията и административен секретар Цветомир Паунов.

Както е известно, през 2013 година, в навечерието на предсрочните парламентарни избори, Манолова, тогава заместник-председател на Народното събрание и депутат от БСП, внесе сигнал в прокуратурата за 500 000 бюлетини в печатница в Костинброд, които според нея били готвени за манипулация на изборите. Това се случи в деня за размисъл, като мигом пред печатницата се "изобрази" Николай Бареков - по това време директор на "телевизията на Цветан Василев" ТВ7. Скандалът бе дораздухан и от прокуратурата. 

"Няма да допуснем да бъдем постоянен обект на твърдения и внушения, които не отговарят на истината. Ако г-жа Манолова, която постоянно "сапунисва", използва всякакви перилни препарати, за да лъска своя имидж и да се опитва да търси оправдание за загубата, продължава – не я чака нищо добро в нейния бъдещ политически проект", заяви още Паунов.

И припомни, че представители на БСП (партията подкрепи Манолова като независим кандидат, б.р.) е имало във всички секционни комисии, както и в общинската, а самата Манолова е имала застъпници.

"Това е цяла армия от хора, които следят изборния процес и присъстват при всяко едно действие", посочи Паунов.

За едни 114 гласа повече

Днешната пресконференция на ГЕРБ беше посветена и на още един казус - с район "Искър" в София.

От БСП в "Искър" и загубилият кандидат за районен кмет от левицата Борис Цветков обвиниха ГЕРБ и спечелилия Ивайло Цеков в "манипулации, нарушения и фалшификации" по време и на кампанията, и на броенето на резултатите. Оттам изпратиха до медиите записи от охранителна камера в близост до заведение, които според социалистите показват "ясно действията, контактите, координацията и сътрудничеството между лицето Ивайло Елков Цеков и редица известни на органите на реда и на много граждани на района лица, за които публично в район Искър се знае, че се занимават с покупко-продажба на гласове, с други нерегламентирани дейности".

На някои от записите се вижда самият Цеков, който влиза и излиза от заведение, пред което има струпване на хора в изборния ден на 3 ноември.

Според БСП и Цветков "изборните резултати от СИК със смесено население показват драстично голяма разлика в гласувалите за кандидата Цеков" и именно така били осигурени 114-те гласа, с които кандидатът на ГЕРБ печели.

От БСП в "Искър" искат разследване, пълна проверка на записите на камерите около въпросното заведение в изборния ден, както и ясна позиция от Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова дали застават зад действията на съпартиеца си Цеков. Иска се от правоохранителните органи, след като изземат записите и проведат разследване на сигналите за купуване на гласове, да обявят имало ли е взаимодействие с криминално проявени лица, хора с прякори - тартори на етнически и криминални групи в район "Искър".

Започната е подписка с искане за ново преброяване на бюлетините за районен кмет.

Там съм, защото живея там

В отговор от ГЕРБ обявиха днес всичко това за лъжи и манипулации, а самият спечелил Ивайло Цеков обяви, че е нормално хората да го виждат в района, защото живее там. 

"Това е магазин за хранителни стоки и съм там, защото живея там. Там човек може да ме види по принцип. Това не се случва за пръв път – през цялата кампания бях наричан с какви ли не епитети, сравнения. Опитват се да изкарат служебна победа", коментира новоизбраният районен кмет.

"Когато си загубил изборите, направи го достойно. Обади се, честити на опонентите си. Все някой друг им е виновен. Оттук нататък има компетентни органи – българският съд. Но това ти постоянно да пускаш фалшиви новини и да изкривява действителността, не прави чест на никой, който се нарича политик", допълни Паунов.