Северна Корея обвини САЩ в "политически и военни провокации", а Южна Корея - в "двулично поведение", предаде Асошиейтед прес.

Обвиненията отправи постоянният представител на Пхенян в ООН Ким Сон в реч пред Общото събрание на заседание на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Според Ким от срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея през юни 2018 г. досега "няма особен напредък" в двустранните отношения, "а обстановката на Корейския полуостров не е излязла от порочния кръг на изостреното напрежение".

От началото на преговорите за атомно разоръжаване през миналата година САЩ и Южна Корея отмениха или изтеглиха във времето военните тренировки, за да се отвори пътят на дипломацията. 

Разговорите обаче са в задънена улица от втората среща между Тръмп и Ким в Ханой този февруари.

През последните месеци Северна Корея се опитва да подложи САЩ на натиск, като настоява Вашингтон да направи нови предложения, за да се възстанови ядрената дипломация до края на декември.

Ким заяви пред Общото събрание, че от миналата година насам страната му е извършила "проактивни усилия с добри намерения... за да останови дълготраен мирен режим на Корейския полуостров".

Той посочи, че Пхенян не е тествал ядрено оръжие или междуконтинентални балистични ракети от повече от 20 месеца.

Според Ким "ключът" към мирно съжителство е изпълнението на съвместното изявление на лидерите от първата им среща през миналата година в Сингапур.

Ким твърди, че забелязва "двуличното поведение" от страна на Сеул - имитира мирни инициативи, но реално ескалира военна готовност.

Директорът на МААЕ заяви, че ядрените дейности на Северна Корея „остават причина за сериозна загриженост“ и категорично нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Той призова Северна Корея да спазва задълженията си и "незабавно да сътрудничи“ с МААЕ.