Народното събрание прие на първо четене проектобюджета на Националната здравна каса. Това стана с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля - 120 "за". От левицата и ДПС гласуваха "против".

Според проекта за бюджет през тази година НЗОК трябва да получи около 400 млн. лв. повече от хазната. Към тях могат да се добавят и допълнителни 50 млн. лв. за трансфери към Министерството на здравеопазването. Така общата сума минава 450 млн. лв. допълнителни средства за здраве. Общият бюджет на НЗОК минава 4,7 млрд. лв. 

Обсъждането премина в сравнително спокойна обстановка, като - очаквано - проектобюджетът на НЗОК беше атакуван от представителите на БСП и ДПС и защитен от представителите на управляващото мнозинство. 

Според БСП и ДПС бюджетът на здравната каса, въпреки увеличението на парите, е дълбоко нереформиран и няма да доведе до качествено изменение. 

"Бюджетът на НЗОК за 2020 година е на купеното време и спокойствие от управляващите, това е бюджет на безхаберието и на отдалечаващата се реформа", констатира Нигяр Джафер от ДПС.

Тя беше категорична, че с новия проект се утвърждава тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и липсва на надежда за упрепването им. 

"Отново се натъкваме на бюджет, който е едно дежа вю - нов бюджет, стари затлачени проблеми и очевидно няма надежди тази година те да бъдат решени", допълни Джафер. 

В подобен тон беше и изказването на социалиста Георги Михайлов, който акцентира върху това, че заплащането на медицинските работници ще остане "неадекватно". 

Всички критици на проекта се обединиха около едно: парите за здраве като цяло са малко и не достигат до средните нива на страните от ЕС. Отчита се поредното увеличение на парите за болнична помощ, които достигат до 50% от всички, вместо да се увеличават парите за извънболнична помощ и тези за профилактика, каквато е практиката в повечето развити страни. 

И БСП, и ДПС обясниха, че ще предложат промени между двете четения, но добавиха, че не очакват управляващите да ги приемат, както по принцип се случвало. 

От ГЕРБ, в лицето на Лъчезар Иванов, защитиха своя проект като на практика изчетоха цялата рамка с повечето пари за следващата година. 

"В последните десетилетия в България и в световен мащаб разходите за здравеопазване нарастват значително. Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината", заяви Иванов. 

"България е една от малкото страни в ЕС. която има толкова всеобхватен здравен пакет. В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти. Това не трябва да забравяме", добави депутатът от ГЕРБ.

На повечето критики отговори лично и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му причината за твърде многото пари за болнична помощ се крие в настоящата законодателна рамка и че това ще се промени като бъде приет новият здравен модел и се приложи новото законодателство. Ананиев беше категоричен, че новите текстове ще бъдат представени съвсем скоро. 

Министърът коментира и задлъжнялостта на НЗОК към чуждестранни здравни каси. Според него през 2020 година МЗ ще успее да изплати авансово някои от тези задължения и ще продължи да ги изплаща. 

Относно критиките за липси на реформи, Ананиев заяви следното: 

"Няма как да видим реформи, недейте да политизирате този въпрос. Дори да сме готови като правителство за нови нормативни актове, ние ще ги гледаме в парламента поне още 6-7 месеца. Недейте да злоупотребявате".

От групата на "Обединени патриоти" - в лицето на Калин Поповски, дойде предложение за вдигане на основната здравно-осигурителна вноска. За следващата година тя остава непроменана на ниво от 8%. Според Поповски тя трябвало да бъде минимум 10%, ако сме искали да не доплащаме толкова много от джоба си в системата на здравеопазването.