Испанските социалисти ще съставят управляваща коалиция с радикалната лява партия Подемос ("Ние можем"), предаде Ройтерс, като се позова на неназован високопоставен източник от социалистическата партия.

Малко преди това в. "Вангуардия" съобщи, че социалистите на изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес са постигнали предварително споразумение за коалиция с Подемос. Ежедневникът също се позова на представител на социалистите.

Източник от радикалната левица, пожелал да запази анонимност, също потвърди информациите за постигнато коалиционно споразумение със социалистическата партия.

На изборите в Испания в неделя - четвъртите в страната през последните четири години - социалистите получиха 120 места в 350-членния парламент, а коалицията около Подемос, Унидас Подемос (Заедно можем) - 35. Двете формации заедно нямат абсолютно мнозинство и ще се нуждаят от подкрепата на други депутати.

Лидерите на социалистите и на Подемос, Педро Санчес и Пабло Иглесиас, ще имат среща днес и после ще направят съвместно изявление.

БТА