"Беше постна пица, после пица с пармезан, сега пицата остава, но добавяме и шунка."

Това заяви тази сутрин в ефира на бТВ председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, която коментира проектобюджета за следващата 2020 година. Думите на Стоянова са препратка към изречение на бившият финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който направи това сравнение, казвайки, че бюджетът за 2010 година е като "малка постна пица".

Вчера проектите на т.нар. малки бюджети - тези на Националната здравна каса и на Държавното обществено осигуряване, бяха приети на първо четене от Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". 

Менда Стоянова повтори отново основната рамка на бюджета, като отбеляза, че за първи път той ще е балансиран, тоест държавата ще похарчи толкова, колкото е събрала.

"Това е правилната политика - да харчиш колкото имаш приходи."

Припомняме, че през последните няколко години бюджетът се изпълнява с излишък. Това ставаше, като правителството залагаше доста по-малко приходи, отколкото реално очакваше да получи. Така в края на година се генерираха средства, които властта може да разпределя, както си желае, без санкцията на Народното събрание. 

"През 2020-а за поредна година правителството планира ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите - 17%. Образованието трябва да е приоритет на държавата. Заплатите на учителите са само един елемент. Днес опитваме да привлечем в тази професия преподаването на млади хора, които имат призвание да се занимават с това", обясни Стоянова. 

Освен повече пари за образование и заплати в проектобюджета са заложени повече пари за пенсии, здравеопазване, отбрана и други социални плащания. Размерът на данъчните ставки остава същият, майчинските и здравната вноска - също. 

Днес предстои приемането и на "големия" републикански бюджет от Народното събрание.