Китайският президент Си Цзинпин обеща да подкрепи Гърция в дългогодишния ѝ спор с Великобритания за връщането на мрамори от Партенона, съобщи "Си Ен Ен".

Си коментира темата във вторник - последния ден от държавното си посещение в Атина, където се срещна с гръцкия президент Прокопис Павлопулос. Двамата лидери посетиха със съпругите си Музея на Акропола, където Павлопулос учтиво помоли Си за подкрепа в дипломатическия спор с Обединеното кралство.

Мраморите от Партенона, известни още като Елгинските мрамори, са скулптури, които някога са украсявали древния храм в Атина. Те са били иззети от обекта преди повече от 200 години от лорд Елгин, посланик на Великобритания в Османската империя. Днес се помещават в Британския музей в Лондон.

 

Десетилетия наред Гърция безуспешно се опитва да си върне артефактите. Бившият британски премиер Тони Блеър веднъж заяви, че статуите „принадлежат“ на Британския музей, а през 2014 г. институцията сподели, че статуите „са част от световното споделено наследство и преминават политическите граници“.

Докато Си и Павлопулос обикаляха Музея на Акропола, гръцкият президент възропта срещу поведението на британците 

„Мястото на мраморите от Партенон е тук, а не в Британския музей. Представете си това място с мраморите и (тогава) си представете как са мраморите в този момент в Британския музей, който ги държи незаконно и против всяко чувство за култура".

"Напълно съм съгласен с Вас", отговори Си.

Лидерът на Китай обеща да помогне в „битката за връщането на мраморите от Партенона“.

"Не само че имате моята подкрепа, ние трябва да работим заедно", каза Си. "Тъй като много от нашите реликви са в чужбина и се опитваме да върнем тези предмети в родината им възможно най-скоро".

По данни на уебсайта на Музея на Акропола фризът на Партенона първоначално е бил дълъг 160 метра.

"От целия фриз, който съществува и днес, 50 ​​метра са в музея на Акропола, 80 метра в Британския музей, един блок в Лувъра", се съобщава на страницата му.

Там се допълва и че "други фрагменти са разпръснати" из музеи в Италия, Ватикана, Германия, Австрия и Дания.

Въпреки че Британският музей отказва да отстъпи по въпроса за мраморите от Партенона, миналия декември временно бе върната колекция от бронзови артефакти в Нигерия. Те са били разграбени от Кралство Бенин преди повече от век.

През юни делегатите на Британския музей пътуваха до остров Великден, за да обсъдят призивите за връщането на известната извисяваща се статуя Хоа Хакананай и други артефакти.

Китай също настоява отдавна за репатриране на откраднати артефакти. Само тази година незаконно пренесени древнокитайски предмети, сред които грънчарски и бронзови изделия, бяха върнати от САЩ, Япония и Италия.

Пекин подписа споразумения с повече от 20 държави за противодействие на кражбите, разкопките и незаконната контрабанда на културни реликви, по данни от Националната администрация за културно наследство на страната.

"Има музеи из целия Западен свят, които са пълни с артефакти, които са били придобити при неясни обстоятелства в миналото", заяви професор Куентин Паркър от Хонконгския университет пред "Си Ен Ен" през март. „Китай е загубил толкова много от своето културно богатство през вековете и особено през последните няколко десетилетия, затова се опитва да се противопостави и да каже: „Трябва да защитим нашето културно наследство и бихме искали да получим нашите обекти обратно".

През последните месеци няколко безценни исторически артефакта бяха репатрирани. През септември Музеят на изкуството "Метрополитън" (Ню Йорк) изпрати откраднат златен ковчег в Египет, малко след като музей от Илинойс обяви, че връща свещени артефакти на аборигени в Австралия.