За ГЕРБ изборите са успешни, защото са увеличи броя на общинските си съветници. А там, където са загубили е защото демокрацията работи и опонентите явно са по-добри. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира резултатите от местните избори, които според него показали, че колективната мъдрост работи и всеки получава това, което заслужава. 

В интервю за БНТ той посочи, че партийният организъм на ГЕРБ се обновява и раздялата с Цветан Цветанов има отношение към резултатите, които са постигнали на последните избори. 

"Тези екипи, които образно казано са си свършили работата, те получиха своята подкрепа, другите - не. Чух от много политици как хората били заблудени овце, защо това не го казвате по време на изборите, а след това? Неведнъж съм имал повод да потвърдя за самия себе си, че колективната мъдрост работи и всеки получава това, което заслужава. Никой на никого не трябва да се сърди. Резултатът е добър. Има увеличаване на броя на общинските съветници, това, че има загубили, включително и в областни градове, демокрацията работи, хората са се произнесли.", коментира вицепремиерът. 

Дончев изрази несъгласие с анализа на "Икономист интелиджънт юнит" от тази седмица, според който кабинетът в България няма да издържи до редовните избори през май 2021 г. Според него анализът не е добър, в него имало и откровено неверни неща.

„Това не е хубаво, защото става дума за сериозен бранд“, заяви Дончев.

Той прогнозира, че е неизбежно до 2-3 години да се появи завод на голям автомобилен производител в България. Причината за това била многото фабрики за компоненти за коли. За производителите е изгодно логистичната верига да е по-къса. Освен това, администрацията натрупа голям опит, покрай преговорите с "Фолксваген" и вече знаем какво искат тези компании и можем да реагираме бързо, добави Дончев.