Споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа влезе в сила в 5.30 ч. (и българско време) тази сутрин, предаде Франс прес, като се позова на високопоставени представители на Египет и на радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад", съобщава БТА.

Споразумението е било постигнато с посредничеството на Египет и е било одобрено от палестинските групировки, включително от "Ислямски джихад". То предвижда групировките да гарантират възстановяването на спокойствието в ивицата Газа и да поддържат мира по време на демонстрации. Израел от своя страна се задължава да прекрати военните действия и да спазва прекратяването на огъня по време на палестинските демонстрации.

По-късно днес Израел съобщи, че тази нощ е ликвидирал командир от палестинската групировка "Ислямски джихад" при въздушен удар срещу къща в Газа. Според палестинското здравно министерство при удара са били убити осем души от едно семейство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на израелската армия Авишай Адрае каза, че при въздушен удар срещу Дейр ал Бала, в централната част на ивицата Газа, е убит Расми Абу Малхус. Той уточни, че ударът е бил нанесен преди влизането в сила рано тази сутрин на договореното с палестинците примирие.

С това общият брой на убитите в ивицата Газа през последните 48 часа достигна 32. Поне една трета от жертвите са цивилни.

Насилието избухна, след като един от командирите на военното крило на "Ислямски джихад", Баха Абу ал Ата, бе убит при израелски въздушен удар във вторник сутринта.