"Тревожи ме разделението в обществото Северна Македония по темата Европейски съюз – начинът, по който те гледат на подписването на Преспанското споразумение."

Това е казал премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата разговорите между премиерите на Четвъртата среща на върха в Солун, цитиран от "Фокус".

"Заев направи чудеса. Но ние трябва да сме сигурни че и другите основни политически партии в страната мислят по същия начин. Ние всички знаем, че в политическия процес какво може да се случи. Нека да сме сигурни в това, което ще направят те в бъдеще. - и Македония, и Албания", заявил още Борисов.

Малко преди срещата на върха пък премиерът се е срещнал с министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата са обсъдили реализацията на енергийните проекти между двете страни, съобщава БНТ. 

"Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритетен не само за нас, но и за целия регион. Само преди дни проверих напредъка на изграждането на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа."

Той посочил, че за икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

„Нашите две страни са стълбове на стабилност в региона и силни застъпници на регионалното сътрудничество и европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани“, пък пише в общата позиция на двамата премиери.