Търканията между унгарския премиер Виктор Орбан и ЕС са главната причина евродепутатите да поискат кандидат-еврокомисарят Оливер Вархей да отговаря на допълнителни писмени въпроси.

Това обясни пред Клуб Z българският депутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Като член на Комисията по външна политика той участва вчера в изслушването на Вархей, който е номиниран за комисар по съседството и разширяването.

„Главният мотив са непълните и незадоволителни отговори на кандидата, отнасящи се до върховенството на закона и защитата на фундаменталните ценности на ЕС. По-конкретно – поведението на премиера Орбан, това, че Унгария е заплашена от задействането на член 7“, уточни Кючюк.

През септември 2018 г. евродепутатите дадоха зелена светлина за задействането на процедура за лишаването на Будапеща от правото на глас в Съвета на ЕС. Решението е безпрецедентно в  историята на Европарламента.

„Много е трудно да направиш разликата между това, което си правил досега, и с едно изречение да убедиш 71 депутати, че вече няма да го правиш по този начин, - допълни Илхан Кючюк - Всички знаят, че Вархей беше постоянен представител на Унгария в ЕС. И през тези години той е заемал по един или друг начин позицията на собствената си страна. Никой не може да го кори за това. Въпросът е, че, заставайки начело на такъв важен ресор, той трябва да докаже обратното – че европейските ценности са от съществено значение за него.“

Оливер Вархей трябва да отговори до 18 ноември на 5 въпроса, които са му изпратени още вчера. От прегледа им става ясно, че те целят кандидатът ясно да се разграничи от своя министър-председател. Според евродепутатите социалисти той не го е направил достатъчно ясно при изслушването си вчера.

Въпросите

• 1. Чувствате ли се обвързан в изпълнението на бъдещите ви задължения като комисар от изявленията, които вашият премиер направи за ролята ви, включително това на Тюркския съвет в Баку на 15 октомври 2019 г. и каквма ще бъде оценката ви, ако някое правителство от ЕС даде политическо убежище на някой осъден бивш премиер от страна кандидатка?

В Баку Орбан предложи страната му да стане мост към Европа на Тюркския съвет, в който членуват страни, обвинявани в нарушения на човешките права. Втората част на въпроса е пряк намек за убежището, което Будапеща предостави на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски.

• 2. Какви са вижданията ви за препоръката на Европарламента за приемане на целеви санкционен режим, която в момента се обсъжда в Съвета на ЕС,  и как ще допринесете за бързото приемане?

Преди близо месец евродепутатите призоваха за пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да бъде обмислено приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция. Причина е военната операция на Анкара в Сирия.

• 3. В случай че страна в процес на присъединяване ограничи пространството за опозиционни партии, почти изцяло контролира националните медии, принуждава съдиите да се пернсионира предсрочно и ограничават академичната свобода и не  се бори с организираната престъпност и корупцията, какво бихте препоръчали в доклада за напредъка в качеството ви на ресорен комисар?

Макар да става дума за страни кандидатки, съвсем ясен е намекът за случващото се не само в Унгария, но и в Полша.

• 4. След вашето изявление за даване на приоритет на икономическото развитие, чуждите инвестиции и управлението на миграцията по отношение на Южно съседство, каква подкрепа ще гарантирате на гражданското общество в страните партньори и ангажирате ли се да спрете помощите чрез подкрепя за бюджета на страните, които нарушават човещките права, включително тези на правозащитниците, на мигрантите, бежанците и религиозните малцинства?

Партньори на ЕС по Южно съседство са Израел и 9 абарски страни от Близкия изток и Северна Африка.

• 5. Какво смятате, че трябва да бъде нивото на подкрепата за Западните Балкани в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП)? Ангажирате ли се с подкрепата на позицията, че делегираните правомощия трябдва да бъдат използвани както за актуализиране на анексите, така и за приемането на стратегически програмни документи за бъдещите инструменти за външно финансиране (ИВФ).  Смятате ли, че трябва да има намаляване на ИПП и на други видове други финансова подкрепа за Турция? Какви са плановете ви за намаляване на външните влияние на Западните Балкани?

Както се вижда, Оливер Вархей има над какво да си блъска главата през уикенда.

Ако отговорите му задоволят евродепутатите от външнополитическата комисия, предстои на 21 октомври да бъде взето окончателно решение дали той, французинът Тиери Бретон и румънката Адина-Йоана Вълян са годни да бъдат еврокомисари. Кандидатурите на Бретон и Вълян бяха одобрени след изслушванията им вчера.

Ако всичко мине гладко, би трябвало новата Еврокомисия да бъде одобрена на пленарна сесия в Страсбург, започваща на 25 ноември, и да встъпи в длъжност на 1 декември.