Конституционният съд е обявил за противоконституционни 10-те критерия за "законосъобразно журналистическо изразяване" по отношение на съобщаването на лични данни, които депутатите приеха без дебати през януари, съобщи Lex.bg.

Става дума за промени в Закона за защита на личните данни, който беше обстойно обновяван в началото на годината заради новия общоевропейски регламент GDPR. Те предвиждаха Комисията за защита на лични данни да може да извършва проверки на медийни публикации, литературни и художествени произведения, академични трудове и да преценява по въпросните критерии дали е балансирано правото на информация и това на защита на личните данни.

Сред критериите беше: какво е влиянието, което разкриването на личните данни на дадено лице, обект на журналистически материал например, или тяхното оповестяване, може да окаже върху личния живот и доброто име на въпросното лице; или какви са обстоятелствата, при които личните данни са станали известни на администратора; както и дали лицето е от управленския ешелон или има друга роля в обществения живот - "с по-занижена защита на личната неприкосновеност".

Разпоредбата бе атакувана от депутатите от БСП, разкритикувана от юристи и медии и в крайна сметка президентът Румен Радев наложи вето - с мотива, че критериите са неясни, абстрактни и могат да доведат до цензура.

На същото мнение са и съдиите от Конституционния съд. Те посочват, че текстовете от закона въвеждат "неясни критерии", създават "непредвидимост и правна несигурност" и ограничават "правото на свобода на изразяване и информация, непропорционално на преследваната цел" в контекста на журналистическото изразяване. От КС посочват и че разпоредбата в ЗЗЛД рискува да влезе в колизия не само с българската Конституция, но и с чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека. 

От КС подчертават и че неприлагането на тази част от закона няма да възпрепятства "пълноценното изпълнение" на GDPR, тъй като той е непосредствено приложим и с директен ефект.

Пълното решение на Конституционния съд можете да видите тук.