Американският президент Доналд Тръмп иска от Япония да увеличи четири пъти сумата, която плаща, за разполагането на американски сили в страната, съобщава списание "Форин полиси", позовавайки се на сегашни и бивши американски официални представители, цитирано от БТА.

САЩ засилват натиска върху дългогодишните си съюзници да увеличат разходите си за отбрана, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон иска Токио да увеличи годишната вноска за разполагането на 54 000 американски военни в Япония до около 8 милиарда долара спрямо около 2 милиарда, пише "Форин полиси", позовавайки се на трима анонимни бивши представители от сектора на отбраната. Сегашното споразумение изтича през март 2021 г.

Искането е отправено към японски представители, когато през юли регионът бе посетен от Джон Болтън, тогавашен съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, и Мат Потинджър, който тогава отговаря за Азия в Съвета за национална сигурност, отбелязва "Форин полиси".
Говорител на японското външно министерство каза, че материалът в американското издание не е точен и че няма преговори по ново споразумение между САЩ и Япония.

Много съюзници на САЩ са подложени на натиск от Вашингтон да харчат повече за отбрана.

Тръмп също така настоя Сеул да поеме повече разходи за американското присъствие в Южна Корея и пусна идеята за изтегляне на американската армия от полуострова, съобщи Ройтерс по-рано.