Стефанос Циципас е на финал още в дебютното си участие в заключителния турнир на ATP. В първия полуфинал в лондонската зала "О2 арена" гъркът се справи с Роджър Федерер - 6:3, 6:4.

Съперникът му в спора за титлата тази вечер е Доминик Тийм, който детронира актуалния шампион Александър Зверев - 7:5, 6:3. Това е трето участие на австриеца на финалите. Той за първи път прескочи групата, в която победи последователно Федерер и Джокович.

Циципас за втори път победи Федерер (от четири мача, за първи път го стори в Австралия в началото на 2019-а) и го направи по впечатляващ начин.

Той проби великия си опонент още в откриващия гейм. След това пред Федерер се откриха няколко възможности да върне брейка. Или Циципас обаче успяваше да се измъкне, или Маестрото правеше много грешки.

Роджър не успя да повтори дори отчасти мача, който направи срещу Новак Джокович преди два дни. Началният му удар не вървеше.

Във втория сет се стигна до три поредни брейка - първо Циципас се наложи в сервис гейма на колебливия Федерер, стигна се до рибрейк, но моментално младият грък дръпна отново и този път затвърди.

До края той успя да парира опитите на Роджър за обрат и в неделя ще спори за най-голямата титла в кариерата си досега.

А Роджър Федерер ще се отдаде на почивка. Той вече заяви, че 2020-а няма да е последната в кариерата му.