Казусът с плащането от служителите на първия ден от болничния "създава блудкаво впечатление, че става въпрос за някакъв пазарлък" между коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти. Съветът на управляващите не е легитимен правен субект и с направеното от него спорно предложение се заобикалят ред институции.

Това заяви в студиото на бТВ председателят на комисията по социална политика в парламента и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Както е известно, "ни в клин, ни в ръкав", насред бюджетната процедура за 2020 година, представители на ГЕРБ и ОП обявиха, че първият ден от болничния вече няма да се плаща от работодателя, а от работника. По време на същата пресконференция бе обявено още, че минималната пенсия ще скочи не до 234 лева, както бе заложено в проекта за бюджет, а до 250 лева. Последва взаимно прехвърляне на отговорност от двете формации в управленската коалиция - кой точно е дал предложението за болничния. То е било възприето на съвета на партньорите в управлението.

Днес Адемов коментира, че това му прилича на пазарлък - по-високи пенсии (за което настояваха от ОП) срещу промяна в модела на изплащане на болничните. Адемов постави под въпрос легитимността на самото предложение.

"Предложението е направено по недостатъчно легитимен начин. Коалиционният съвет го няма в закон, в Конституцията, в правилника на Народното събрание. Остава открит въпросът защо когато се внасяше бюджетът на ДОО тези текстове не фигурираха. Остава се с впечатление, че се заобикаля Министерският съвет и Тристранният съвет. И в зала никой не повдигна въпроса", посочи Адемов.

Това е осигурително плащане и служителят има права. "Орязването на права в социалната политика винаги минава през страдание и протести", посочи още той. От КТ "Подкрепа" вече обявиха стачна готовност.

Според Адемов една такава мярка няма да реши проблема с фалшивите болнични, с който управляващите се опитват да обосноват пред обществото предложението си.

"Ако никой не плаща първия ден каква е гаранцията, че няма да се издава болничен за четири и повече дни. Общопрактикуващият лекар може да издава до 14 дни. Вярно, има практика в споделената отговорност в ЕС, но проблемът е в контрола. Сега сме свидетели на ситуация, която създава благоприятна среда за фалшиви болнични. Този който плаща и този, който издава болничните са подчинени на различни институции.

Липсата на ефективен контрол не може да се прехвърли върху работниците. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки служител, но тези, които издават болничните може да бъдат контролирани – регионални инспекции, медицински одит и пр. Има институции", посочи Адемов.

И каза в заключение:

"Този, който е решил да се възползва от фалшив болничен, ще пренебрегне този един ден и ще продължи да действа както е решил. За по-ниско доходните може и да има някакво значение, но не и за тези с високи доходи."