И днес президентът на европейската левица и бивш председател на БСП продължи с атаките си срещу сегашната лидерка Корнелия Нинова – идеологически и в полето на изборните победи и загуби. Сергей Станишев обаче не посочи еднозначно дали иска оставката на Нинова. Но пък намекна, че Мая Манолова може и да е подходяща за мястото й в партията.

Тезите си президентът на ПЕС изрази и днес – в ефира на бТВ.

Изказвания в тази посока Станишев прави от дни – предвид провелия се вчера пленум на БСП. Той бе предшестван от „кърваво писмо“, подписано уж от 50 социалисти, които апелират за оставката на Нинова. После се оказа, че не всички, посочени в писмото, са се подписали в него. Днес Станишев посочи, че той го е парафирал, а по въпроса дописвани ли са социалисти без тяхното знание заяви, че не той е събирал подписите и призова бТВ ако иска да си направи разследване.

„Дискусия имаше, но подходът е следния – кучетата си лаеха, керванът да си върви.“

Така обобщи Станишев пленума, който вчера въпреки вътрешната опозиция прие доклада на ръководството за представянето на местните избори..

„Да кажеш, че БСП се е завърнала в местната власт – тя никога не е напускала!“, заяви днес Станишев (през 2015 г. левицата не взе нито един областен град, сега има 4, б.р.)

На въпрос искате ли оставката на Нинова, Станишев не отговори директно с „Да“ или „Не. А предпочете да заяви:

„За съжаление след вчерашния ден виждаме, че няма желание за диалог. Извършва се една подмяна на политиките и вчера това беше отречено. Само че не аз, а Корнелия Нинова каза „аз съм за консервативна левица“. Това е оксиморон, дървено желязо.

Последва ново питане иска ли оставката на Нинова. Което пак не получи отговор.

„Ние вече влизаме в отчетния цикъл и той по естествен начин ще повдигне този въпрос. Аз смятам, че с този председател БСП няма шансове да спечели парламентарни избори. Имаше силен старт 2016 година с президентските избори и оттогава поредица от пропуснати шансове“, заяви лидерът на ПЕС.

На въпрос а той колко избори е спечелил, Станишев изтъкна, че е „единственият председател на БСП, печелил избори и изкарал цял мандат“.

И призова да спрем да се „извиняваме за миналото, да говорим за бъдещето“.

Отказа да коментира и дали е получил разрешение от партията за онази целувка с лидера на ДПС тогава Лютви Местан на „Орлов мост“. Въпросът бе предвид критиките на самата Нинова, както и вчерашното заключение на ръководството, че в малките населени места ГЕРБ и ДПС са били в „симбиоза“.

„Наясно съм какво представлява ГЕРБ като машина за избори, но задавам въпроса какво направи ръководството, за да вдигне активността на хората. Локализирана кампания и пехливански борби“, продължи атаките за резултата от вота Станишев.

На въпрос кой трябва да е новият лидер (левицата влиза в процес по подготовка на конгрес), Станишев пак не отговори нищо конкретно. „Това е процес, който трябва да узрее“, заяви.

На въпрос дали Мая Манолова е подходяща, отвърна витиевато:

„Трябва да се сложат на масата идеи. Мая Манолова показа един много силен резултат в София, за съжаление малко не стигна. Но всъщност това показа, че моделът, по който БСП печели избори е различен, от който се налага. Да не се играе на чужд терен – на терена на националистите и консерваторите. Да не се имитира ГЕРБ като поведение“

Самата Манолова, след загубата си от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) за кмет на София на балотажа, намекна, че може да направи политически проект.