Съветът на директорите на технологичният гигант HP е отхвърлил единодушно офертата за придобиването на компанията от Xerox, съобщава CNN. 

Информацията за евентуална сделка дойде по-рано този месец след среща на борда на директорите на Xerox. Въпреки факта, че HP е повече от три пъти по-голяма, Xerox заяви, че ще генерира достатъчно пари, за да финансира сделката, като продава отделни дялове от своя страничен бизнес. Освен това се появи и информация, че компанията е получила потвърждение от голяма американска банка за кредитиране. Така предложението за придобиването беше изпратено на 5 ноември. 

На последната среща на борда на директорите на HP обаче единодушното мнение по въпроса било следното - "офертата е значително подценяване на компанията". Това пише и в писмо, изпратено до заместник-председателя и изпълнителен директор на Xerox Джон Винсентин в неделя. 

Според потвърдената информация, Xerox е предложила 33,5 млрд. долара или 22 долара за акция, като 17 долара от тях в брой и 0,137 акции на Xerox за всяка акция на HP. 

"Нашият Съвет на директорите прегледа и разгледа вашето непоискано предложение от 5 ноември 2019 г. на среща с нашите финансови и правни съветници и единодушно заключи, че офертата значително подценява HP и не е в най-добрия интерес на акционерите на HP", пише в отговора на компанията. 

Съветът е преценил, че стратегията на HP е способна да генерира допълнителни самостоятелни печалби и да печели нови пазари. 

Към момента няма коментар от ръководството на Xerox по въпроса, информира още CNN. 

Въпреки отказа обаче от HP не затварят категорично вратата пред евентуалното сливане, като признават, че би имало "потенциални ползи от консолидацията" и че компанията е отворена за "проучвания на стойността, която обединението би създало."

Според Xerox подобна сделка може да икономиса на двата гиганта около 2 млрд. долара разходи от доставки, дистрибуция и развойна дейност.