Днес изпълнителният директор на "Топлофикация София" ЕАД Кремен Георгиев е подал оставка, съобщиха от дружеството.

Рушението е било предварително обсъждано с Надзорния съвет на столичното топлоосигурително дружество. Георгиев поел ангажимент да осигури нормалното му функциониране, преди да си подаде оставката днес. Той отправя благодарност на ръководството и екипа за "гласуваното доверие и съвместната работа".

"Съвместната работа" продължи едва 9 месеца - Георгиев пое поста през февруари тази година, след като преди това бе в ръководството на топлофикациите във Враца, Велико Търново и Перник, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Той заяви като свой приоритет увеличаване на събираемостта, ключов проблем на "Топлото" в столицата, която при постъпването му бе около 75%. Георгиев обеща за няколко месеца да я вдигне до 100%, което очаквано не се случи.

Дълговете на дружеството вече достигнаха 860 млн. лв., 200 млн. лв. от които са натрупани в последните две години, стана ясно през октомври.

Нов изпълнителен член на Управителния съвет на "Топлофикация София" ще е Александър Александров. Той има магистратура по "Топлоенергетика" от ТУ-София, специализирал е в Германия, и има над 20 години опит на ръководни позиции в български и международни компании, съобщават още от дружеството.