Любимият на поколения слушатели по цял свят музикант Пол Маккартни написа книжка за най-малките. „Hey Grandude!“ излезе и у нас само два месеца след лондонската си премиера (тоест мигновено в сравнение с времето, когато „Бийтълс” издаваха албуми и ги чакахме години). За съжаление, в българския си превод заглавието „Хей, дядо Готин” е загубило както шегата с „Hey Jude“, така и играта на думи между grandad (дядо) и grandude – несъществуваща дума, която би могла да се преведе като дядо готин.

За разлика от времето на „Hey Jude“ – песента, която Маккартни пише преди 50 години, за да ободри едно момченце, измъчено от развода на родителите му – сега той вече има собствени внуци, 8 на брой. Именно те след една случайна езикова грешка започват да му викат grandude (дядо Готин), което си е много уместно определение за 77-годишна рокзвезда, която не спира да обикаля света и да пълни стадионите.

Маккартни продължава да е извънредно активен: тази есен той завърши североамериканското си турне, пише нови песни и преработва холивудската класика от 1946 г. „Животът е прекрасен”, а току-що стана ясно, че ще бъде хедлайнер на фестивала „Гластънбъри“ през 2020 г.

Очевидно това не му е попречило да напише и тази книжка, в която героят, наречен дядо Готин, и неговите четирима внуци, наречени хлапаци, заедно поемат на какви ли не доста опасни приключения – да яздят летящи риби, да бъдат преследвани от развилнели се бизони и да бягат от лавини за децата е просто ежедневие, когато са в компанията на своя дядо. За късмет, дядо Готин има някои магьоснически умения, които при нужда се оказват много полезни.

А за всички, което ще четат тази книжка на своите внуци преди сън, полезни се оказват чудесните илюстрации на Катрин Дърст, които децата могат да разглеждат в захлас, ако бабите и дядовците заспят преди тях или се уморят да им четат.

„Хей, дядо Готин” е втората детска книга на Пол Маккартни. Първата е публикувана през 2005 г., нарича се „High In The Clouds“ (Високо в облаците) и е написана от Пол в съавторство с Филип Ардах. Става дума за приключенията на млад катеричок, който остава без дом и без майка след появата на дървосекачи. През 2013 г. бе обявено, че предстои екранизация. Идеята хрумва на Маккартни още през 1984-а, когато заедно с аниматора Джеф Дънбар създават видеоклипа „Рупърт и жабешката песен” за песента „We All Stand Together“.

"Площада Славейков"