Думата "оставка" скара премиера Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова в парламента. Стигна се до обвинение към Борисов, че заедно с бизнесмени се е опитвал да "овладее БСП".

Министър-председателят се яви в Народното събрание за парламентарния контрол заради въпрос на Нинова за членството на България в Шенген. Това обаче бе най-малко засегната тема в диалога между двамата, протекъл от трибуната. Причината - преди да зададе въпроса си, лидерката на социалистите прочете остра декларация от името на парламентарната група, в края на която поиска Борисовата оставка. 

На това министър-председателят първоначално реагира така:

"Първо, ползвам случая да ви поздравя за последното представяне на местните избори... Демокрацията много ясно е определила и на избори хората преценяват кой да ги управлява и кой не. Не мога да приема вашите оценки – не е един, не е два, не три, не десет пъти на избори... Затова не ме интересува вашата оценка, интересува ме оценката на хората..."

Нинова му отвърна: 

"Не можете да ми оспорвате правото да ви искам оставката, аз не говоря от собствено име, говоря от името на 1 млн. българи, подкрепили БСП на парламентарните избори, и те са тук чрез 80 народни представители от "БСП за България".

Закономерно отговорът не закъсня: 

"Разбира се, че имате възможност и право да ми искате оставката, аз два пъти съм си я давал и съм се отказвал от властта за разлика от вас. А вие излъгахте тоя един милион, че си давате оставката, а не я подадохте. Има една поговорка - в къщата на обесения въжето не трябва много да се размахва. Трябва да си я припомняте..."

(Нинова обяви, че може да попаде оставка от поста си в БСП след загубата на европейските избори, но на последвания конгрес на левицата тя остана на поста си - б.р.)

Реакцията на Нинова: 

"Излъгах не 1 млн. българи, а вас и няколко бизнесмени в България. Искате ли поименно да ви кажа с кого и как разговаряхте, за да ме смените от поста председател на БСП? Да кажа ли колко пари хвърлихте за смяната на лидера на БСП? Така че не българските граждани, а вие и няколкото бизнесмени, които си знаят в какви разговори участваха за овладяването на БСП, останахте излъгани. Съжалявам, няма да овладеете БСП или поне не в скоро време." 

На това Борисов не отвърна, направи само изненадана физиономия. Лидерката на БСП пък не каза повече по темата.

Целият останал диалог се въртеше ту около темите, за които Нинова критикува властта в декларацията, ту около въпроса по същество - членството на България в Шенген. Последното питане бе зададено заради думи на самия Борисов от началото на септември при посещение в Германия. Нинова ги цитира: 

"В момента не знам дали е изгодно да влизаме в Шенген. Дори да съм в опозиция, няма да приема да влезем с Шенген. Какво ще загубим от това - няма да си показваме личната карта на границата...", припомняйки, че членството на България в общността е национален и консенсусен приоритет, а Борисов се е произнесъл в разрез с него и без да е упълномощен от никого.

По-късно през септември Борисов сам опровергава да е казал, че България се отказва от Шенген. По същество премиерът обясни и днес на Нинова - въпреки че говори много повече по други теми, отколкото по тази, че по време на посещението си в Бундестага, след което е казал цитираното, се е ядосал. 

"Бях специален гост в Бундестага, където нашите приятели задаваха въпроси – как пазим границата, като добър пример... Почнаха да казват как ни подкрепят за Шенген. Много ме ядоса това – който където излезе, почва да приказва как ни подкрепя за Шенген. И аз им казах – ние сме в Шенген, изпълнили сме всички критерии, стига сте ни бърборили, че ни подкрепяте само..."

Нинова пък му припомни, че България не е в Шенген, защото има страни от ЕС - за пример бе дадена Холандия, които смятат, че освен изпълнението на техническите критерии трябва и напредък в борбата с корупцията, трафика на хора и гарантирането на европейската сигурност в този смисъл - нещо, обяснено от външните министри и на цитираната държава, и на германската провинция Бавария по-рано през годината.

В декларацията си в началото на парламентарния контрол Нинова заяви, че откакто е във властта, за 10 години премиерът танцува "танго", от което следва и разпад на системите.

"Борисов министър-председател на държавата ли е, или е управител на летен лагер за калинки в администрацията", попита Нинова заради това, че насред водната криза в Перник и други общини министърът на регионалното развитие е в отпуск, а преди това в отпуск бе и шефката на НАП, докато течеше драмата с теча на данните на милиони българи заради "хакерска атака".

Тя изтъкна, че през последните седмици е имало много скандали - провеждането на изборите, режим на водата в редица градове, проблеми в здравната и в пенсионната система, корупционни скандали с къщите за гости и т.н.

"Една криза се потушава с друга. Прехвърля се отговорността на слънцето, на дъжда, на другите, на лошите от опозицията, които искат да счупят държавата. Кризите не се решават, а се замитат", обобщи Нинова.

Тя изтъкна, че по признания на министри те са разбрали от медиите, че не само в Перник, а и в други градове на страната има проблеми с водата.

"Изводът - цели системи се разпадат. Вие сте некомпетентни да управлявате, да контролирате процесите. Сутрин едно - вечер друго. Така не се управлява държавата. Уволнявате светкавично, за да потушите напрежението, но проблемите остават и се задълбочават. Следващата калинка продължава така до новата криза", каза още Нинова.

Тя цитира и публикации в хърватски медии, според които Борисов е отишъл в Загреб на конгрес на ЕНП с правителствения самолет, а Себастиян Курц е пътувал в икономична класа.

"Г-н премиер, никакви оставки по веригата надолу не могат да променят отговорността. Вие обичате народния език, той е казал, че рибата се вмирисва от главата", каза Нинова.

По обвиненията Борисов вплиташе отговори, докато бе на трибуната заради Шенген. 

"Себастиян Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия", отговори Борисов защо е пътувал с правителствения самолет за Загреб, където бе конгресът на Европейската народна партия. 

По думите му с правителствените самолети на държавите си в хърватската столица пристигнали и държавните ръководители на други страни - Германия, Гърция и т.н. Той припомни как правителственият "Еърбъс" е купен по времето на управлението на БСП и попита Нинова защо не е поставила въпроса колко добавки за пенсии е струвало пътуването на президента Румен Радев до Китай със същия самолет. По думите му машината е купена именно с тази цел - да пътуват държавни делегации, да се пести време и тн. Освен това посещението в Загреб не било само заради ЕНП, а и защото премиерът е имал двустранна държавническа среща с колегата си в Хърватия.