Не категоризация, а нещо като регистрация на имотите, които се отдават краткосрочно под наем щели да въвеждат управвяващите. Това се разбра от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е един от вносителите на много спорната промяна в Закона за туризма, предвиждаща санкции за собственици на апартаменти, които ги отдават онлайн чрез пратформи като Airbnb, Booking.com и др.

Въпреки че текстовете предвиждат точно изискване апартаментите да се регистрират по туристическия закон и да се категоризират като такива, Симеонов обясни, че още се умува как точно да се подходи. Той разви версията, че целта е "обхващане на голяма категория туристически обекти, които са изцяло в сивия сектор и не плащат и 1 стотинка данъци, за разлика от останалите". Идеята била да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност. Симеонов сам припомни, че преди година е бил вносител на законопроект, който изисквал апартхотелите да плащат данък. И се обърна към медиите:

"Не ми се ще да защитавате яростно тези, които нарушават закона. Той трябва да е еднакъв за всички."

Кое точно Симеонов разбира като нарушение на закона не стана ясно. При отдаване под наем от физически лица на апартаменти се държи данък върху дохода, който е в размер на 10% - като за всеки друг доход. Като цяло парите от този вид наеми онлайн минават по банков път - тоест няма как да бъдат скрити. 

По думите му и предложението, ако системно се появават нерегистрирани имоти в онлайн пратформите да може да се иска филтрирането на интернет достъпа до тези пратформи, не било цензура.

Другият вносител на спорните текстове - Менда Стоянова от ГЕРБ - също обяви как целта била тези, които досега не са плащали данъци, да плащат такива. Поправката пък според нея нямало как за засегне потебителите на онлайн платформите за настаняване. Текстът, който предвижда интернет филтриране обаче нямало нужда да отпада. 

"В момента за една касова бележка НАП може да запечати временно един обект, а това не може да се случи, ако някой друг не изпълнява закона. Тъй като това е един нов бизнес в България. Още повече, че този бизнес при всички случаи над 90 % се осъществява онлайн, няма как да не работим за регулирането му. Това е начинът, по който се опитваме да го направим", посочи Стоянова.

После добави:

"Искам да успокоя всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Нещо повече - в настоящия Закон за туризма всички те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър за местата за настаняване. Сега ще ги освободим от възможността, от задължението да се категоризират и ще остане само вписването им в регисътра за хотелските настанявания", посочи още Стоянова. 

Лобизъм и конфликт на интереси

Менда Стоянова използва "дежурнотото" си обяснение при обвинение, че става дума за лобизъм в полза на хотелиерите. А именно, че обвинения в лобизъм винаги можело да има, но тя самата била "лобист за бюджета". На този фон обаче няма разчети какви приходи се очакват, ако поправките бъдат приети с гласуването на бюджета за догодина.

По-сериозен е въпросът при Валери Симеонов - заради съмнение, че не може той да е вносител на регулация, която засяга туристическото настаняване и хотелиерството, защото сам е е бил в този бизнес. На въпрос дали е в конфликт на интереси, лидерът на НФСБ заяви, че "това е манипулация, оклеветяване по-скоро".

"Не съм собственик на нито един хотел, нито на стая за гости. Фирмата, която управлявах допреди четири години, е собственик на два хотела – единият в Златоград и в Малко Търново, където няма особен наплив и няма отдаване на апартаменти и стаи за гости. Тази услуга се предлага в големите градове, основно в София и Пловдив", допълни Симеонов.