Тенорът Пласидо Доминго се защити от "кошмарните" обвинения за сексуален тормоз с думите, че винаги се е държал като джентълмен, но "галантните жестове в наши дни се приемат различно". В интервю за испанския в. "Конфиденсиал", публикувано вчера, той споделя, че се чувства силен, въпреки обвиненията. И възнамерява да продължи сценичните си изяви поне до края на 2021 г., докогато има планирани ангажименти.

Редица опери обаче анулираха представленията му, когато повече от 20 жени, работили с него, го обвиниха в сексуален тормоз или непристойно сексуално поведение, включително, че ги е докосвал въпреки волята им, опитвал се е да ги целуне и понякога при отказ е пречел на кариерата им.

Когато агенция Асошиейтед прес съобщи за обвиненията, Пласидо Доминго отговори, че те "по много начини просто не са точни". Защото останал с впечатлението, че "взаимоотношенията винаги са били добре дошли и по взаимно съгласие", макар и "правилата и стандартите" да са се променили.

В интервюто за в. "Конфиденсиал", което е първото след избухването на скандала, легендарният певец отново не отрече изцяло твърденията на жените, но настоя, че никога не се е държал неприлично. Той обясни, че испанците по природа са "топли, нежни и любвеобилни".

"Бил съм галантен, но винаги в границите на джентълменството, уважението и чувствителността - каза той, но добави - Галантните жестове вече се възприемат различно".

Пласидо Доминго заяви, че никога не е бил "агресивен, преследващ и вулгарен", както го обвиняват. Той каза, че никога не е злоупотребявал с властта си, нито е "обещавал роля срещу някакви услуги". Той мисли, че е жертва на несправедливост.
Оперите в САЩ отмениха всички предстоящи ангажименти на Пласидо Доминго след обвиненията. Той подаде оставка като генерален директор на операта в Лос Анджелис, където разследват поведението му.

Европейските опери обаче го подкрепиха и запазиха всичките му ангажименти. Той каза, че това, както и подкрепата на феновете, му дава сили.

"Беше трудно, но нещата малко се успокоиха. Продължавам да работя, да разучавам, да репетирам и да пея. Това ми дава спокойствието да се изправя с този кошмар - каза Пласидо Доминго. - Чувствам се силен и здрав".

Интервюто във в. "Конфиденсиал" е публикувано няколко дена преди Пласидо доминго да участва в операта "Набуко" в Двореца на изкуствата във Валенсия.

БТА