Оставки на целия Надзорен и Управителен съвет на "Топлофикация"-София, защото членовете им са отговорни за планините от дългове, които дружеството има, избор на независим контрольор от международно признатите одиторски компании и обявяване на продецура за избор на външен мениджър на компанията - за това настояват общинските съветници от "Демократична България" в декларация пред заседанието на Столичния общински съвет днес. 

Според съветниците одитът трябва да установи какво е довело до практическия фалит на столичното парно, чийто принципал е общината. Външният мениджмънт пък трябва са бъде фирма със значителен опит в бранша, "необвързана със структурите, които досега са източвали "Топлофикация". Новият мениджмънт трябва "да даде ясни ангажименти за инвестиции, за разделяне на топлопреносната мрежа от производството на пара и електроенергия, и за опции за свързване на независими доставчици на топлина, включително екологични такива", се казва още в декларацията. 

"Демократична България" заявява, че състоянието на дружеството в момента е "илюстрация за ръководния капацитет не само на конкретното дружество, но и на цялата общинска администрация", а проблемите са на фона на предложенията за покачване на данъците в София.

"Какво се оказва? Че общинската администрация, която се кани да иска още пари от гражданите, не съумява да управлява адекватно онова, което вече й е било поверено. Затова общинските дружества, вместо да допринасят за приходите на града, тежат като воденичен камък на шията на всички граждани.

Загуба от 88 млн. лева за деветмесечието при планирана 14 млн. лева за цялата 2019 година е истински погром за "Топлофикация". Този резултат е следствие от изключително слабото управление на компанията, а не само от цитираните обективни фактори – покачването на цената на въглеродните емисии и повишените амортизации, вследствие от извършената преоценка на активите на компанията, с единствената цел да се покаже, че собственият й капитал е положителен", заявяват още общинарите.

И настояват принципалът на дружеството – Столичният общински съвет – да участва по-активно в управлението му, като една от мерките е връщане към едностепенна форма на управление – без надзорен и управителен съвет, а само със Съвет на директорите, който да бъде избиран директно, след публичен конкурс, и да отговаря пред СОС.

Миналата седмица бе избран нов изпълнителен директор на "Топлофикация" - София, след като бившият такъв - Кремен Георгиев, бе изненадващо освободен. Той престоя на поста няколко месеца, като за това време дългът към "Булгаргаз" се е увеличил с близо 150 млн. лв., припомнят съветниците от обединението. Според тях обаче новият директор Александър Александров "няма добри референции от предишните си работодатели, решението за назначаването му е взето без ясни правила, направо чрез гласуване в Надзорния съвет". А това противоречи на добрите управленски практики.

От ДБ припомнят и за "скандалния договор за посредничество при търговията с електроенергия, сключен с "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД без конкурс". Става дума за компания, близка до бизнесмена Христо Ковачки и за чието влияние в столичното парно се говореше и по време на предизборната кампания за местния вот.

"Беше ни съобщено, че този договор изтича след месец, но ние настояваме незабавно да се приемат мерки за изграждане на капацитет за директно участие на "Топлофикация" на енергийната борса без посредници. Енергийните експерти на "Демократична България" са готови да участват със своите знания и опит в този процес, който ще бъде ключов за подобряване на финансовото състояние на дружеството", заявяват съветниците.

Според тях е време "Топлофикация" - София да се превърне в модерно енергийно дружество, което:

- активно внедрява новите постижения за ефективно и екологично производство на електрическа и топлоенергия;

- участва без посредници на енергийната борса и печели от високоефективното комбинирано производство;

- предлага най-добрите услуги на поносими за клиентите цени;

- носи полза на всички софиянци, а не прахосва парите им и ограничените природни ресурси.