Покупката на нова СИМ карта в Китай ще става задължително със сканиране на лицето, съобщи в. "Гардиън".

Така телекомите могат да ползват "изкуствен интелект и други технически методи", за да проверяват кой регистрира новия мобилен план. Всички физически магазини в Поднебесната империя трябва да са въвели новия стандарт от 1 декември. Иначе практиката започва още от миналата година, но сега е задължителна.

Целта е да се "защитят правата и интересите на гражданите в киберпространството". А всъщност - да се събира лесно информация за лицата на китайците, което позволява по-лесното им следене. 8 от 10-те града в света с най-много улични камери са в Китай.

Според анализаторите това е поредна стъпка от създаване на контролирано общество в управляваната от комунистическа диктатура държава с най-голямо население в света. 

В последните години наблюдението с камери стана практика в подбрани училища и университети, където софтуер следи дали учащите внимават и са фокусирани. Няма и сериозна регулация по какъв начин частните компании могат да ползват подобни данни - по всяка вероятност, за да може правителството да има повече гъвкавост в това отношение.

Наблюдателната система е и пряко свързана с новата програма за социален рейтинг, която ще оценява гражданите според поведението им и с кого общуват, като ги награждава или наказва според стойността му.