Руската програма за обработка на снимки FaceApp е "потенциална заплаха за контраразузнаването", обявиха от американското ФБР.

Милиони хора използват приложението основно заради "умният" софтуер, който изключително реалистично "състарява" или "подмладява" хората на снимки. Ключовото е, че това не става на смартфона ви - на него му липсва изчислителна мощ, за да работи новата неврална мрежа.

Вместо това снимката се качва на сървър, където бива обработена от по-мощен компютър и се връща обратно при приложението.

Именно това притесни много хора, когато FaceApp стана изключително популярна - че лицата им се пращат на руски сървъри. От самата компания - Wireless Lab - казват, че не запазват перманетно снимките, и не събират данни от смартфоните на потребителите - те получават достъп само до специфични снимки, избрани от потребителите за редактиране.

Достъпът до други е невъзможен. Компанията признава, че има около 80 млн. активни потребители.

Според ФБР обаче има риск просто защото руското правителство може да получи достъп до сървърите на компанията чрез местните интернет провайдъри. Така че дори тя да пази само снимките, които са обработвани от приложението, това пак са стотици милиони изображения на хора.