На 5 декември над 65 000 души в Париж и общо 800 000 в цяла Франция протестираха срещу предложената пенсионна реформа на Еманюел Макрон, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

 

Лидерите на синдикатите обещават демонстрациите да продължат, докато президентът не се откаже от намерението си да увеличи възрастта за пенсиониране на определени професии.

Поне 90 демонстанти бяха арестувани само в столицата Париж, докато в определени участъци органите на реда бяха принудени да използват сълзотворен гас.

Малка група от маскирани активисти разбиха витрините на магазини, хвърляха пиратки и сигнални ракети срещу полицейските служители.

Блокада на Париж

Метростанции в Париж бяха затворени, високоскоростните влакове TGV бяха спрени и близо 20 на сто от полетите на летище Орли в Париж бяха отложени.

 

 

Заради липсата на обществен транспорт французите използваха велосипеди или електрически скутери, за да отидат на работа, въпреки минусовите температури. Голяма част от жителите на Парижкия регион предпочетоха да работят от домовете си или си взеха почивен ден, за да се грижат за децата си, тъй като 78 процента от учителите в столицата стачкуват.

Някои от чуждестранните пътници изразиха подкрепа със стачкуващите работници. Други се оплакаха, че са загубили ценно време заради кауза, която не ги засяга.

"Нямах представа, че е планирана стачка и чаках 2 часа на летището, докато пристигне влакът, който така и не пристинга", обясни американецът Иън Кросън, който е във Франция на почивка. "Чувствам се малко ядосан. И изхарчих много пари", допълни той.

Много туристи от Тайланд, Канада и Испания споделиха раздразнението си пред репортери на Асошиейтед прес.

Снимка АП/БТА

Властите в столицата барикадираха Елисейския дворец и изпратиха 6 000 полицейски служители да тушират социалното недоволство. Полицията нареди всички магазини, кафенета и ресторанти от региона да бъдат затворени и задържа 71 души още преди да започнат демонстрациите.

Снимка АП/БТА

Протестите в по-чувствителните квартали около Шанз-Елизе, президентския дворец, парламента и катедралата Нотр Дам бяха забранени. "Лувърът" затвори няколко от галериите си, а достъпът до "Версай" бе забранен. 

Кои протестират?

Синдикатите успяха да мобилизират французи с разнообразно поприще.

Снимка АП/БТА

Наред с железопътните работници и моряците, които пряко ще пострадат от реформите, към демонстрациите се присъединиха здравни служители, които се оплакват от лошите условия в болниците, както и студенти, настояващи за реакция на правителството сред скорошните самоубийства на студенти. 

Снимка АП/БТА

Не се знае колко време ще продължат протестите. Всичко зависи от това кой ще мигне пръв - синдикатите, които може да загубят обществената подкрепа, ако блокирането на Франция продължи твърде дълго, или правителството, което се страхува, че гласоподавателите ще ги обвинят за демонстрациите.

"Хората може и да се съобразят (ако има протести) днес или утре, но следващата седмица може и да им стане досадно", сподели пред Асошиейтед прес Исабел Гюбал - собственичка на кафене.

Железопътните работници гласуваха да удължат стачката си и за петък, докато някои от другите профсъюзи ще продължат до понеделник.

Пенсионната реформа на Макрон

Държавният глава иска да опрости сложната пенсионна система на Франция, която предлага различни облаги и възраст за пенсиониране според професиите, напомня Ройтерс.

Железопътните работници, моряците и балетистите от Парижката опера, например, могат да се пенсионират десет години по-рано от средния работник.

Макрон твърди, че системата е несправедлива и скъпа. Въпреки че обществото е разделено по средата за предложението му, пенсионните реформи традиционно не се приемат добре във Франция.

Бившият президент Жак Ширак се отказа да измени системата през 1995 г. след седмици на масови протести.