За да спаси най-важния мач - на фона на надигащите се в града на Пикаещото момченце все по-гръмки гласове за обвързване на кохезията с върховенството на закона, правителството почна да прави резки движения. Логиката на Запад е проста - защо да наливаме милиарди в хора, които очевидно ги крадат... Проста и доста закъсняла - по личното ми мнение, - но това е друга тема.  

Та, след като клекна за разделянето на ВСС, за вдигането на парламентарното мнозинство за избор на членове на ВСС, за системата "един магистрат - един глас", за засилване на ролята на общите събрания (в интерес на истината - все при един и същи министър-председател), сега политическата класа ще въвежда някакъв митичен "независим" прокурор. И с извинение - Данаил Кирилов ще го въвежда, след като от Венецианската комисия му натриха - меко казано - носа: че на опашатата лакърдия, че "тримата големи" не подлежали на преследване, няма кой да му се върже. Само единият не подлежи... 

Добре де, но в Конституцията - с или без правителствени заседания в събота - ясно е казано:

"Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори." (чл. 126, ал. 2)

Излиза, че: въпросният "независим" прокурор трябва да е подчинен на главния, защото така пише в Конституцията. Освен ако не я променят... А не я променят - или и да го правят, го правят много палиативно, защото по питане на легендата Никола Филчев има едно тълкувателно решение  отпреди има-няма 17 г., че ако пипаш нещо (сериозно) за прокуратурата, това е промяна в държавното устройство.

Второ - въпросният прокурор (ако така ще се казва, ще е подчинен на главния, заради когото е цялата уйдурма), ще е избиран от прокурорската колегия на ВСС. Която също се състои - познахте! - от прокурори. Има и един следовател. Е, сега се върнете и прочетете пак цитата по-горе... 

Да не говорим за майтапа, че и Главният е член по право на колегията и ще трябва да гласува за своя "душманин".

И така кучетата си лаят, а креванът... с евросубсидиите си върви. Ще си отминат още една-две години с вълнуващи речи на Лозан Панов и писане на гневни статуси от страна на Христо Иванов.

Цялото упражнение се очертава толкова безплодно и безсмислено - все едно правителството заради демографската криза да зачисли до всяко семейство в репродуктивна възраст по един независим майстор на бебета.

Имам и един въпрос: добре де, защо според вас управляващи, опозиция и пр. толкова много ги е страх от Сотир Цацаров? И от всичките му бъдещи и сегашни аватари - независимо от името и прическата им.

Някакви предположения?