Традиционно - когато туристите си тръгнат от морето, идват работниците. Помните ли трите скандала от януари тази година, избухнали независимо един от друг - със застрояванията на първа линия при езерото "Алепу" и къмпингите "Арапя" и "Градина".

Сред бурната обществена реакция тогава градежите бяха замразени. Видимо през последните няколко дни - само временно.

След като през миналата седмица дойде новината, че строежите на "Градина" са подновени, а при Синеморец вече се лее бетон, днес стана ясно, че и край "Арапя" пак кипи дейност. За това съобщи приридозащитникът и общински съветник в София на "Демократична България" Тома Белев. 

"От два независими източника получих снимки, че строежите край "Арапя", които бяха спрени в началото на годината, продължават. И тук, както и при Синеморец, се строи в зона А, без да има действащ общ устройствен план на Царево, което е нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие", написа Белев в профила си във фейсбук и прилага изпратени му няколко снимки.

Актуална снимка от "Арапя".

Да си припомним. През януари се получава сигнал, че при къмпинг "Арапя" се изсича борова гора, която обаче... не е гора по документи. Инвестиционното намерение: да бъдат построени 14 ваканционни къщи. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево имотът, който е на първа линия до морето, не попадал в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и община Царево също заявиха, че строителството е законно.

Кметът на Царево Георги Лапчев, преизбран на местния вот сега и бивш шеф на Горското в Царево, "на око" прецени тогава, че горичката е на 40-50 г. и за това време е успяла да израсте до 8-10 м. Но това нямало никакво значение, защото "по документи е нещо друго".

"Арапя" през януари т. г. Не, това не е гора.

По-късно след разразилия се скандал бе обявно, че строителният надзор спира строежа в гората заради липса на план за безопасност - обектът не бил ограден.

По същото време бе обявено, че спират дейностите и при "Градина", където багери копаеха самата ивица. Строителните дейности край плажа на къмпинг "Градина" са законни, коментираха тогава от бургаската екоинспекция. Имотът бил частен, на площ около 5,5 дка, проведени са били екологични процедури. Щяло да се изграждат бар, ресторант, магазини и обслужващ паркинг. Имотът пак бил земеделски със сменено предназначение - за къмпинг. Тогава инвеститорът сам се отказа - уж заради високи подпочвени води.  

Както стана ясно, към днешна дата местната екоинспекция пак е издала положителна оценка за съвместимостта на строежа, въпреки че той попада в защитената зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и граничи със зЗащитената зона "Плаж Градина - Златна рибка" за опазване на природните местообитания. Дюни нямало, проектът бил и преработен.

Нямало дюни на "Градина".

Вчера пък стана ясно, че и строежът в Синеморец в близост до скалните забележителности Корабите ще бъде спрян. Засега. Но не защото бил в нарушение на регулациите за парк "Странджа", а по формални причини - не били покрити нормите на плана за безопасност и здраве, обяви пак Лапчев. 

Видимо от казаното дотук, след като бъдат отстранени дребните нарушения, леенето на бетон обикновено продължава.

При Синеморец.

Природозащитниците обаче припомнят, че община Царево все още няма действащ общ устройствен план, както и че има две забранителни заповеди - на министерствата на околната среда и на регионалното развитие, следователно не може да се строи в парк "Странджа".