Преди първата среща на върха на ЕС, която ще ръководи в четвъртък и петък, новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел отиде днес в Париж и се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

Мишел, доскорошен министър-председател на Белгия, е френскоезичен либерал като Макрон, на чиято подкрепа дължи до голяма степен поста си. Трябва да очакваме, че чрез него Париж ще прокарва дневния си ред в Европейския съвет, докато  германската канцлерка Ангела Меркел дослужва последния си мандат, изтичащ през 2021 г.

Макрон и Мишел обявиха приоритетите си:

- до 2050 г. Европа да стане първият въглеродно неутрален континент (което означава нулеви емисии на СО2);

- да има нови източници на финансиране на бюджета си (извън досегашните, в които най-голям дял имат вноските на държавите членки), който да балансира между класическите политики (земеделие и сближаване) и новите (миграция, климат, иновации) и финансирането от който да отговаря на нови условия;

инвестиции в икономиките на еврозоната от нейния собствен бюджет, който трябва да бъде част от общия европейски и тепърва ще се договаря.

Видео: профил на Елисейския дворец във Facebook

Всичко това означава конфликт с Централна и Източна Европа, които приемат с тревога амбициозните и скъпи климатични политики, намаляването на средствата за земеделие и кохезия за сметка на новите политики, поставянето на еврофинансирането в зависимост от върховенството на закона и заделянето на част от евросредствата за еврозоната за сметка на подпомагането на по-бедните страни в общността.

Оста Макрон-Мишел има едно малко, но важно продължение – новия еврокомисар по правосъдието Дидие Рейндерс, бивш белгийски министър на външните работи и на финансите, франкофон и либерал като Мишел.

В неговия ресор попадат Централна и Източна Европа с проблемите им с върховенството на закона. Предполага се, че там ще попадне и бъдещият общ европейски механизъм за наблюдение с годишни доклади в този сектор.

Председателят на Европейския съвет ръководи срещите на върха на ЕС, където държавните и правителствените ръководители определят стратегическите насоки на Европа.

Мишел ще има мандат от две години и половина, продължим един път. Той прие поста от поляка Доналд Туск от Европейската народна партия, който беше на него пет години и се утвърди като силен глас източноевропейците и на европейските единство и солидарност.

  

Първият Европейски съвет на Мишел ще бъде интересен обект за наблюдение най-малко от две гледни точки:

- реакциите на Източна и Централна Европа, където са главните опоненти на Макрон и на неговия федерализъм в лицето на Вишеградската четворка и особено на Полша и Унгария. Те са на противоположни позиции по ред въпроси (климат, върховенство на закона, бюджет), но играха в един отбор, за да назначат Урсула фон дер Лайен за председателка на новата Европейска комисия и да елиминират процеса на "водещите кандидати", които се бореха за този пост от името на европейските партии в кампанията за евроизборите;

- позициите на лидерите от другите две главни политически семейства - Европейската народна партия и на Алианса на социалистите и демократите, за които либералите вече са неизбежен партньор за проевропейско мнозинство в Европарламента.