Българският лекарски съюз потвърди причината за смъртта на 3-годишното дете в София, чиито родители търсиха помощ в три столични болници.

Малкото момче е починало от двустранна пневмония, имало е кръвоизлив в надбъбречните жлези.

"В този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по най-бързия начин. Двустранна пневмония, кръвоизлив в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо с живота, настъпващо изключително бързо", каза председателят на БЛС Иван Маджаров.

"Искрени съболезнования на близките на детето. За съжаление науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно", продължи той.

Според БЛС лекарите постоянно са изправени пред вземане на тежки решения и в трудни моменти трябва да се изчакат доказателствата, преди да се правят заключения.

"За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете, неоснователно бяха наранени - д-р Елена Георгиева. Стигна се дотам, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се дотам уважавани лекари да бъдат опетнени", коментира Маджаров.

Заключението на БЛС съвпада с резултатите от разпоредената проверка, които бяха съобщени през миналата седмица и които показаха, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес на детето, което почина на 14 ноември в "Пирогов", след като родителите му бяха потърсили помощ в Педиатрията в София и в болница "Лозенец".

"Имаме право да се защим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства. Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост", каза още шефът на БЛС.

 

"В съвремието стават чудеса, чудесата са възможни обаче, когато вярваме в своя лечител и когато му имаме доверие. Нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни още той.

Заради проверката директорите на Педиатрията, Правителствена болница и "Пирогов" бяха отстранени временно. А премиерът Бойко Борисов заговори за възмездие.