Първият участък от третата линия на метрото ще тръгне през април, а не през февруари, както за последно бе обявено.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на столичното дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Братоев обясни пред Клуб Z, че срокът може и да се скъси до март - всичко зависело от тестовете на трасето, които провежда "Сименс". На въпрос защо се налага поредното отлагане, Братоев отрече да има такова. 

Фирмата производител на мотрисите извършва изпитания на автоматичните системи за управление, като по договор, подписан през август, срокът за приключване е 9-месечен. Т.е. изтича през април, посочи шефът на "Метрополитен".

Любопитното е, че през август Братоев говори за 6-месечен срок. "Това е ново поколение системи за управление. Досега ние за три месеца правихме тестовете на предишните участъци. Минималният срок по искане на "Сименс" беше осем месеца, но те се съгласиха да го намалим на шест месеца. И в момента работим в този шестмесечен срок", заяви Братоев тогава.

По думите му сега компанията се старае максимално да съкрати тези срокове до 7 и половина или 8 месеца. Тестовете на трасето на първата отсечка - от пазара при "Красно село" до кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев", ще даде времева представа и за останалите отсечки, допълни Братоев.

През април, след като първоначално бе обявено, че стартът на третата метролиния, която трябва да свърже кварталите "Овча купел" и "Васил Левски", ще е през септември-октомври, Братоев обяви, че това се отлага за февруари. Като обяснението тогава пак бе в изпитанията на системите за управление.

Строителните работи по другия участък - от "Попа" до метростанция "Ген. Владимир Вазов", завършват сега, през декември, обяви той пред транспортната комисия на общината вчера, цитиран от "Дневник". Влаковете ще могат да тръгнат по него най-рано следващата есен, защото и там предстоят изпитания.

Следващият етап на третия метродиаметър – от "Красно село" през "Овча купел" до гара на жп линията София - Перник, е готов около 70%. По думите на Братоев трябва да е готов през 2021 г.