В 6 часа и 19 минути тази сутрин в България започна астрономическата зима. 

На 22 декември нощта е най-дълга, а денят - най-кратък. Сезонът започва със зимното слънцестоене в Северното полукълбо, а в Южното полукълбо то ще започне около 21 юни.  От днес светлата част на денонощието постепенно ще се увеличава до настъпването на лятното слънцестоене. 

Очаква се днес облачността да се увеличи. В следобедните часове ще има валежи над западните райони на страната, като по-значителни ще са количествата над Югозападна България. Вятърът ще остане от юг-югозапад и ще е умерен до силен. Максималните температури днес ще са по високи от съботните - между 14 и 19 градуса. В крайните западни райони ще е малко по-хладно и максималните температури ще са между 10 и 12 градуса.

Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг. Вятърът ще е силен и бурен от югозапад. Максималните температури на 1200 метра ще са около 10 градуса, а на 2000 метра ще бъдат около 3 градуса.

До обяд над Черноморието ще е слънчево, но облачността постепенно ще започне да се увеличава в следобедните часове. През нощта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 15 и 19 градуса, температурата на морската вода е 12 градуса, а вълнението на морето е 3-4 бала.

За жълт код за силен вятър е в сила за 21 области на страната днес предупредиха от Националния институт по метрология и хидрология.  

Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, София град и област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

Десетки сигнали за паднали дървета върху пътните платна са били подадена тази нощ в столичната дирекция за "Аварийна помощ и превенция". Силният вятър вчера вечерта е вдигнал по спешност аварийни екипи, които до рано тази сутрин са реагирали на 53 сигнала, съобщи "Фокус".

На места в София има и паднали огради на строителни огради. Почти навсякъде проблемите са отстранени.

В част от кв. "Дружба" 2 нямаше електричество през нощта. На места то вече е възстановено, но екипите на електродружеството продължават да работят.

Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

От Столичната община припомнят, че строителните фирми трябва да обезопасят скелета и строителни огради на обектите си, а собствениците на обществени обекти да проверят за незакрепени предмети на тераси и прозорци.

През изминалото денонощие скоростта на вятъра в община Враца и част от община Мездра, в района на село Моравица, достигна 97 км/ч. Силният вятър нанесе щети на сгради и съоръжения в областния град. Има паднали тухли от стена на сграда близо до кръстовище в централната част на града, както и паднала изолация и ламарини от сградата на Военно окръжие, има и паднала улична лампа на един от булевардите, съобщи бТВ.

Щетите се отстраняват от екипи на Пожарна безопасност и защита на населението по подадени сигнали на граждани и институции. Отстраняват се и паднали дървета по няколко улици в града, съобщиха от общината.