Тиранозаврите джуджета, считани досега за отделен род динозаври, всъщност са били тийнейджъри, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американско проучване.

Изследването, публикувано в сп. "Science Advance" ("Сайънс адванс"), показва, че считаните за отделен род динозаври, наречен Nanotyrannus, са били представители в тийнейджърска възраст на страховития вид Тиранозавър рекс.

"Кралските" тиранозаври са известни с внушителните си размери. Десетилетия наред за ловците на фосили и музеите приоритет са най-едрите образци. Поради тази причина, както и поради факта, че дребните фосили са по-крехки и трудно откриваеми, учените знаят сравнително малко за растежа и съзряването на представителите на един от най-известните и страховити видове динозаври.

За целите на настоящото изследване специалисти от университета на Оклахома са анализирали костни вкаменелости от двойка дребни динозаври, наречени Джейн и Пийти. Анализът е помогнал на учените да определят възрастта и самоличността на древните създания, чиито останки са открити преди десетилетия.

Изследователите са установили, че растежните пръстени в костите им са на интервали - модел, който не се наблюдава при възрастни екземпляри. Учените са открили и специфични линии, свидетелстващи за завършен костен растеж. На базата на тези открития палеонтолозите са стигнали до извода, че двата динозавъра са млади екземпляри от вида Тиранозавър рекс, а не дребни представители на отделен род.

БТА