Главният прокурор Иван Гешев отказа да се среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова на тема "водната криза в Перник". Това съобщиха днес от държавното обвинение. 

Гешев и Нинова се очакваше да разговарят - по идея на водачката на социалистите, като срещата бе обявена още преди седмица. Промяната в плана е дошла заради обявено намерение от нейна страна след разговора да даде пресконференция в Перник от името на партията си. Това се разбра от съобщението на прокуратурата:

"Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ "БСП за България" г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор", съобщават от обвинението.

В текста се допълва:

"Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект.

По всяка информация или сигнал за извършено престъпление, прокуратурата ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство".

Главният прокурор Гешев е готов да предостави на Народното събрание "обобщени данни за предприетите действия" в Перник по разследването на водната криза, след съгласуване с наблюдаващите прокурори. Това може да стане "при заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на община Перник", пишат още от държавното обвинение. И допълват:

"Съзнавайки своята отговорност към българските граждани, държавното обвинение периодично ще информира обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания."

Пресконфеенцията на Корнелия Нинова и БСП в Перник обаче все пак ще се състои, въпреки отменената среща с главния прокурор, съобщиха от партията.

Проверката защо се стигна до водната криза в Перник и защо няма вода в язовир "Студена" е в специализираната прокуратура, след като окръжната прокуратура в Перник заяви, че според нея има данни за извършени престъпления от министри и други длъжностни лица. Тези разследвания обаче са от компетенциите на специализираното обвинение. Става дума за министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите.