Несигурната обстановка в Либия довела до отмяната на посещението на дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Италия, Франция, Германия и Великобритания.

Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика в Брюксел. И дори демонстрира чувство за хумор:

„Днес трябваше да бъда под палещото либийско слънце вместо под мрачното небе на Брюксел.“

Снощи той заедно с Луиджи Ди Майо, Жан-Ив Льо Дриан, Хайко Маас и Доминик Рааб се готвел да се качи в Рим на самолета за Либия. В крайна сметка обаче било решено пътуването да бъде отменено. И вместо в Либия петорката да се събере в Брюксел.

„Призоваваме за незабавен край на ескалацията на насилието и на външната намеса, която се увеличава през последните дни“, каза Борел.

И изтъкна, че Либия е приоритет на ЕС. Военно решение не може да има, а единственият път е чрез преговори и дипломация. В момента най-важното е да бъдат прекратени сраженията край Триполи.

В този дух е разпространеното съвместно изявление на петимата дипломати.

На 10 януари в Брюксел ще се състои извънредно заседание на Съвет „Външни работи“, посветен на Либия.

ЕС се надяваше да изпрати в Либия дипломатическа мисия с цел обучение на държавни служители и изграждане на институции като част от подкрепата си за базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС). Ситуацията в арабската страна обаче доведе до отлагането на тези действия.

Подкрепяните от Русия войски на генерал Халифа Хафтар изтласкаха вчера правителствените сили от пристанищния град Сирт. Турция пък подкрепя ПНС. Това обаче не пречи на близката дружба между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Утре двамата ще имат среща помежду си, на която се очаква да обсъдят и случващото се в Либия.

Също утре Луиджи Ди Майо, Жав-Ив Льо Дриан и колегите им Никос Дендиас от Гърция и Никос Христодулидис от Кипър ще се съберат в Кайро.