И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната…

Това е част от непозната творба на Пейо Яворов, открита наскоро благодарение на колекционера Христо Павлов и публикувана в профила във Фейсбук на издателя и литературен изследовател Пламен Тотев.

Според редица литературни историци, Яворов се е простил с поезията след смъртта на първата си любов Мина Тодорова през 1910 г. в Париж. Новите открития променят изцяло тази представа, твърди Пламен Тотев.

106 години след трагичната смърт на поета, в Националната библиотека  "Св. св. Кирил и Методий" са постъпили за анализ 19 оригинални и непознати досега документа, открити според колекционера Христо Павлов в кофите за боклук, съобщава БТА. Експертната оценка на доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, и на литературния експерт Пламен Тотев е категорична – това са автентични документи на големия български поет и революционер. Сред тях са четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия (Разлог), до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет требвания (думата е поставена от автора), четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Документите са ясно датирани от октомври 1912 г. и са свързани с работата на Яворов като първи кмет на Неврокоп (Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода в македоно-одринското опълчение.

Скоро издателство „Персей“, ръководено от Пламен Тотев, ще издаде книга „Непознатият Яворов“, в която ще покаже на широката публика уникалната находка.

"Площад Славейков"