"Силният човек" в Източна Либия маршал Халифа Хафтар отхвърли тази вечер призива за прекратяване на огъня, отправен от Анкара и Москва вчера, обявявайки, че продължава военните операции срещу силите, лоялни на Правителството на националното съгласие, признато от ООН. 

В комюнике, прочетено от неговия говорител Ахмад ал Месмари, маршал Хафтар заявява, че стабилността или възобновяването на политическия процес не може да се реализират преди "изкореняването на терористичните групи" и разпускането и разоръжаването на милициите, които по думите му контролират либийската столица Триполи, предаде Франс прес,цитирана от БТА.

Думите му са в отговор на призивите на Владимир Путин и Реджеп Тайп Ердоган да бъде прекратен огънят. Двамата направиха това от Инстабул вчера, когато присъстваха на официалното откриване на газопровода "Турски поток". 

Въпреки изказванията на двамата лидери обаче, повечето анализатори смятат, че те са само формални, защото реално и Русия, и Турция имат участие в конфликта. 

Турция вече изпрати военна помощ на международно признатото правителство, след като премиерът Сарадж изпрати официална показа за това. Русия пък, неофициално, подпомага с техника и разузване генерал Хафтар. 

Той от своя страна вече завладя град Сирт и вече е само на няколко километра пред Триполи.