Любопитен феномен бе налице по време на тестовете на 5G мрежи в последната година - тъй като доскоро никой нямаше 5G устройство, те се правеха през Wi-Fi за крайния тестващ връзката. И се оказваше, че Wi-Fi рутерите всъщност действат като по-тесни тръби, които ограничават скоростта на връзка - т.нар. bottlenecking.

Решението е по-бърз WI-Fi, и той бе представен преди дни на изложението CES 2020 в Лас Вегас.

Става дума за нов стандарт, който ще се изработва от десетки компании и ще се появи в стоцици устройства. Но, разбира се, няколко първи рутера бяха донесени на техноизложението в САЩ.

Добрата новина е - те са практически същата цена, която и обикновените рутери. Т.е., за разлика от 5G, няма да плащаме "екстра" за новата технология. Целта е по-бързото й възприемане по света.

Няколко от големите производители на лаптопи също обявиха свои устройства с Wi-Fi 6.

Но какво ни дава новият стандарт? Теоритичният максимум на Wi-Fi 5 e 3,5 Gbps, но обикновено на местата със стабилен и приличен интернет повечето хора постигат максимум около 1 Gbps - или 125 мегабайта в секунда, или сваляне на едно DVD за под 40 секунди. Wi-Fi 6 позволява скорост до теоритичен максимум от 9,6 Gbps, или над 1 гигабайт сваляне.

Но нека бъде реалистични - по-вероятно ще е повечето хора да постигат скорост "само" от около 400-500 мегабайта в секунда. Или сваляне на всички 9 филма от сагата "Междузвездни войни" на DVD за минута и половина.