Около 70% от тежките метали в сметищата в САЩ са от изхвърлена електроника, същото вероятно важи за по-голямата част от цивилизования свят. Причината - човечеството изхвърля милиони телефони и други устройства всяка година. Средният живот на един смартфон е 24 месеца.

Американският производител № 1 Apple има план как да промени това - роботизирана поточна линия за стара електроника, чийто прототип вече работи в Тексас, съобщи Ройтерс.

Въпреки множеството иновации всеки нов айфон в голяма степен използва почти същите материали, които са налице и в предишните няколко модела. 

А въпреки спадовете в растежа на смартфон продажбите цялостният технологичен пазар расте и обемът на консумираните минерали, метали и други материали ще продължи да нараства.

Затова компанията е разработила роботизираната линия Daisy, която е способна да извлича литий, алуминий, кобалт и други метали от стари айфони. Конвейерът в момента е способен да разглобява до 200 телефона на час. 

Компанията вече ползва рециклирани метални сплави в някои от продуктите си и планира това да е все по-голяма част от каталога им в бъдеще. Линията за iPhone е приоритет, тъй като това е най-продаваният им продукт. В бъдеще обаче целта е да се постигне възможно най-затворена система - новите продукти излизат на пазара, изхвърлят се, рециклират се и материалите в тях се използват до максимум в следващото поколение.

Освен механичната част на процеса (в момента са нужни близо 200 машини като Daisy, за да рециклират всички iPhone, които се изхвърлят всяка година) проблем е и как ще се окуражава ефективно рециклирането на стари устройства. Във връзка и с двата казуса Apple не изключва възможността на споделя технология и методика с други компании.