Австралийската служба за националните паркове и дивата природа обяви в Туитър "Операция Скално валаби", в която се изхвърлят планини от зеленчуци от хеликоптер над опустошения от пожари щат Нов Южен Уелс.

Над 1 тон, предимно моркови и сладки картофи, са разхвърлени само в последните дни, съобщиха от службата. Причината - да се помогне на четкоопашатото скално валаби - един от застрашените от изчезване братовчеди на кенгуруто, засегнати най-сериозно от пожарите в страната.

Според изчисления на специалисти от WWF и Университета в Сидни, близо 1 млрд. животни са жертви на пламъците. Това обаче включва и тези, които ще загинат поради липса на храна. Така разпръскването на моркови и картофи може да спаси част от животните, които все пак са избегнали пожарите, но нямат какво да ядат.

В Туитър бързо се появиха снимки на валаби, които вече са открили предназначената за тях храна.

Мат Кийн, австралийският екоминистър, обяснява подхода пред БиБиСи:

"Осигуряването на допълнителна храна е една от ключовите стратегии, които ползваме, за да подпомогнем оцеляването и възстановяването на застрашени видове, като четкоопашатото скално валаби. Първоначалните оценки на пожарите показват, че местообитанията на няколко важни техни популации са изгорели. Валабитата обикновено оцеляват след пожара, но загиват поради липса на храна."

Подобни изхвърляния на зеленчуци са толкова обичайни, колкото и пожарите в Австралия. Тази година обаче и пожарите бяха далеч по-силни и опасни, а съответно и изхвърлените моркови и картофи - повече от всякога.

В добавка местните власти разполагат и с камери, с които да следят застрашените популации.